23948sdkhjf

Rekordmange nyuddannede faglærte ender i ledighed

Aldrig før er så mange nyuddannede endt i ledighedskøen. Det går især ud over faglærte, viser notat fra AE.
Aldrig har så mange faglærte med et spritnyt svendebrev gået direkte ud i ledighed. Det viser et nyt notat fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Hver syvende nyuddannede gik således i 2011 arbejdsløs i mere end et halvt år. Det er næsten fire gange så mange som blandt dem, der fik svendebrev i 2008, hvor Danmark blev ramt af krisen.

Og ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er det især faglærte, der må en tur ud i arbejdsløshedskøen. Senioranalytiker Mie Dalskov Pihl, AE, kalder tendensen for et nyt ledighedsmønster.

- Det typiske billede på dimittendledigheden har ændret sig. Hvor det tidligere var hver fjerde ledig, som var faglært, er det nu mere end hver tredje af de ledige dimittender, siger hun.

- Samtidig ser vi, at akademikerledigheden ikke er værre i dag end i 2002 og 2003, hvor vi sidst havde krise, men for de faglærte er det all time-high. Aldrig har så stor en andel af faglærte gået direkte ud i ledighed, siger Mie Dalskov Pihl.

Hun minder om, at også personer med en mellemlang videregående uddannelse, MVU, er ramt af historiske ledighedstal, når godt hver sjette nyuddannede går direkte ud i mindst seks måneders ledighed.

Men dén gruppe, der indeholder blandt andet sygeplejersker og jordemødre, udgjorde til sammenligning kun hver fjerde af alle ledige dimittender fra årgang 2011.

At begynde arbejdslivet med at være arbejdsløs kan få vidtrækkende personlige konsekvenser senere i livet.

En tømrer eller en kontorassistent, der indleder karrieren med lang arbejdsløshed, risikerer ti år efter endt uddannelse at stå med en årsindtægt, der er mindst 50.000 kroner mindre, end hvis personen gik direkte ud i job.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109