23948sdkhjf

I Vejle siver vejvand ned i kantstensbedet

I Vejle tester man for første gang i Danmark et nedsivningsanlæg i kørebanen, som renser vejvandet, før det siver ned i jorden og bliver til grundvand
For meget vand i kloakkerne kan både resultere i oversvømmelser og forurening.

Sidste år var der problemer med badevandskvaliteten i Vejle Fjord, hvor Tirsbæk Strand mistede det blå flag, fordi de store regnmængder resulterede i, at der blev udledt urenset spildevand til fjorden.

Vejle Spildevand og Vejle Kommune er i gang med at finde løsninger på dette problem, og én af løsningerne er, at lede mindre regnvand ned i kloakken og håndtere regnvandet lokalt.

- Op mod 40 procent af regnvandet kommer fra vejen, så der er meget at hente her. Derfor er potentialet for disse anlæg rigtig stort, og vi er meget spændte på at se, hvordan det kommer til at virke, siger Gitte Bisgaard fra Vejle Spildevand.

Inspiration fra USA

Kantstensbede bruges i stor udstrækning i USA i blandt andet Portland, Washington og Seattle, hvor Peter Duus fra Orbicon blev inspireret til at prøve metoden i Danmark.

- Vi var blandt i Portland og så, hvordan de ledte vejvandet hen i bede i stedet for i kloakken, hvilket var meget inspirerende. Kantstensbede bliver etableret i hundredvis som en central del i afkoblingen af vejvand. Hvis der er mere plads kan man lave regnbede i rabatter og grønne områder, men mange steder er der, ligesom her i Vejle, kun plads i selve kørebanen. Så er vejkantsbede en udmærket løsning, som både virker fartdæmpende og som et grønt element i asfalten, siger Peter Duus.

Rensning af vejvand

Udfordringen med at implementere kantstensbedene i Danmark er netop hensynet til grundvandet.

Et lag af filtermuld skal rense vandet for blandt andet tungmetaller og andre miljøfremmede stoffer. Pilotprojektet i Vejle er lavet et sted, hvor der ikke er drikkevandsinteresser for en sikkerheds skyld.

Men hvis anlægget fungerer efter hensigten, skal det kunne bruges alle steder.

- Til dette pilotprojekt har vi udviklet en filtermuld, som skal binde de forurenende stoffer. Filtermulden er en specielt sammensat af blandt andet kalk, sand og kompost. Under selve bedene har vi lagt et rør, som opsamler noget af det vand, der har været igennem filtermulden, så vi løbende kan måle på, om det virker efter hensigten, siger Jes Vollertsen der er professor ved Aalborg Universitet.

Bedet erstatter kloakken

- Anlægget er dimensioneret til en fem-års-hændelse, svarende til hvad man ville dimensionere en ny regnvandskloak. Vi har testet anlægget, som nedsivede det, der svarer til en 20-års regn, og er altså mere end, hvad kloakken er dimensioneret til. Det giver mig en forhåbning om, at vi faktisk kan lave anlæggene endnu mindre fremover, siger Peter Duus.

Han fortæller også, at anlægget vil miste en del af kapaciteten efter et stykke tid, fordi vejvandet tilfører nyt materiale til toppen af mulden, som fortættes.

Økonomisk incitament

Vejmyndigheden i Vejle har velvilligt lånt deres vej til pilotprojektet.

- Vi har med glæde lånt Vejle Spildevand vores vej til dette pilotprojekt. Det er spændende at se, hvordan det kommer til at virke, og som vejmyndighed leverer vi jo rigtig meget regnvand til kloaksystemet. Hvis det for alvor skal udbredes, skal vi også gerne have nogle økonomiske incitamenter, der vil gøre det interessant for vejmyndighederne at investere i, fortæller Harry Johansen fra Vej og Park i Vejle Kommune.

Bedre badevand

En af grundene til, at man gerne vil afkoble regnvandet fra kloakkerne er for at undgå udløb af urenset spildevand til fjorden.

Sidste år mistede Tirsbæk Strand det Blå Flag – det er nu kommet tilbage, men badevandskvalitet og et godt miljø skulle gerne sikres.

Derfor er Vejle Kommune og Vejle Spildevand i gang med at sikre miljø og badevandskvalitet i området ved Bredballe, hvor de også forsøger, at få beboerne med på at afkoble regnvandet fra kloakken og etablere nedsivningsanlæg.

Pilotprojektet med vejvandet er også en del af planen med at afkoble regnvandet og sikre kapacitet i kloakken.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093