23948sdkhjf

Mange håndværkere mister dagpengene

Akutpakker ikke nok til at redde mange håndværkere fra at ryge ud af dagpengesystemet
Mange håndværkere står til at miste deres dagpenge i de kommende uger og måneder.

Dugfriske opgørelser fra arbejdsløshedskasserne fortæller, at et sted mellem 65 og 75 procent af de mange langtidsledige, der er omfattet af akutpakkerne, fortsat er ledige og har udsigt til at ryge ud af dagpengesystemet.

I Byggefagenes Arbejdsløshedskasse, som blandt andre har malere og blikkenslagere som medlemmer, har godt 600 langtidsledige fået brev om akutindsatsen. Heraf er 440 fortsat ledige. Afgangen lyder på 27 procent, hvor de fleste er kommet i job, mens en del er gået på efterløn eller er sygemeldt.

I El-fagets Arbejdsløshedskasse med elektrikere som primære medlemsgruppe har 379 fået brev om akutpakkerne. Heraf er 127 eller 34 procent afmeldt undervejs. Hovedparten på omkring 90 er kommet i ordinær beskæftigelse. Tilbage er 252 i fare for at miste dagpengene.

I landets største a-kasse 3FA, hvor hovedparten af landets bygningsarbejdere er medlem, har knap 15.000 medlemmer fået akutbrev. Omkring hver tredje er siden afmeldt. Tilbage står 10.066 fortsat uden job. 3F’s udfaldstruede er ikke opgjort på brancher.

- Situationen er alvorlig, og det bliver sværere og sværere for de udfaldstruede at få et arbejde. I øjeblikket vælter det ind med nyledige. Alene siden uge 50 er der kommet 400 nye i ledighedskøen, siger Morten Sloth, leder af Byggefagenes Arbejdsløshedskasse (BFA).

- Den øgede ledighed skyldes ud over vintervejr sikkert også BoligJobordningens bortfald, men samlet set betyder det øgede ledighed, at det bliver endnu vanskeligere for de langtidsledige at få job - og i den forbindelse har akutjobbene ikke været til nogen særlig hjælp, siger Morten Sloth.

Omkring hundrede af BFA’s langtidsledige står til at miste dagpengene inden for de nærmeste fem-seks uger.

Syv akutjob

Også Jørgen Have Poulsen, leder af El-fagets Arbejdsløshedskasse, betegner situationen som alvorlig.

- Problemet er jo, at der mangler arbejdspladser. Mange af de ledige er unge mennesker, der blev færdigguddannet, da krisen var værst og derfor ikke fik job og derfor heller ikke har opbygget netværk. Der bliver knoklet i a-kassen og ude i afdelingerne for at skaffe job til de langtidsledige, men det har desværre hidtil ikke været nok. Jeg har netop konstateret, at der i øjeblikket kun er opslået syv akutjob som elektriker. Det understreger, at akutpakkerne ikke løser problemet, siger han.

I El-faget står 55 personer til at miste dagpengene de kommende fem-seks uger.

- De vil så alle få tilbud om uddannelsestilbud, som vi i a-kassen hjælper med at skrue sammen i forhold til hvor der måske kan findes jobåbninger, siger Jørgen Have Poulsen.

Ledige, der tager imod uddannelsestilbud, har ret til 60-80 procent af dagpengesatsen. Det er kommunerne, der skal finansiere tilbud og ydelse.

Ny appel fra LO

Arbejdsmarkedsstyrelsen offentliggjorde som bekendt i slutningen af sidste uge et nyt skøn for antallet af ledige, der står til at miste dagpengene. Nu lyder vurderingen på 17.000-23.000 personer.

Det har blandt andet fået LO til at appellere til regeringen om på ny at se på genoptjeningskravet, der ved dagpengereformen blev fordoblet fra et halvt til et helt år.

- Det er nødvendigt at få set beskæftigelsesindsatsen efter i sømmene. I LO står vi fortsat fast på, at det vil være en fordel at se på genoptjeningskravet og reglerne om supplerende dagpenge. Herudover er det helt afgørende at få mere gang i jobrotationen, især i den private sektor, og her må arbejdsgiverne tage et ansvar. Derudover vil en aktiveringsreform og et større fokus på generelt at efteruddanne vores arbejdsløse være helt centrale emner at tage fat på, sagde LO-formand Harald Børsting, da de nye tal blev kendt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094