Bonus i sommerlandet
Kloakering af sommerhuse giver bedre miljø og flere job, lyder meldingen fra Grontmij efter projekter i flere kommuner
Det påpeger chefrådgiver Henrik Sjøstedt fra det rådgivende ingeniørfirma Grontmij. Ifølge ham er kloakering af sommerhusområderne et overset virkemiddel for at nå målene i vandplanerne. Samtidigt kan kloakering af sommerhuse rundt i landet skabe både job og øget turisme, vurderer han.
- Nedsivningsanlæg for sommerhuse i mange områder ledes faktisk indirekte til vandløb, fjorde og kystvande, fordi grundvandet står så højt at vandet strømmer den vej. Denne miljøbelastning er generelt helt overset, og en kloakering her vil give mere sundt miljø for pengene. Grontmijs arbejde med kloakering af sommerhusområder i en lang række kommuner viser tydeligt, at der her er en helt overset miljøgevinst. For en beskeden investering kan kommuner opnå stor miljøeffekt for pengene, og grundejerne får styr på den høje grundvandsstand, siger Henrik Sjøstedt.
Glemsomme kommuner
På landsplan er der stadig op mod 150.000 sommerhuse, der ikke er kloakerede. Vurderingen er, at cirka 88.000 af dem ligger så tæt, at de forholdsvis nemt vil kunne vil blive kloakeret over en årrække. Men det er de færreste kommuner, som endnu har indtænkt kloakering af disse områder i nærmeste fremtid.
- Det må derfor forventes, at det tager mange år, før vi ser de positive effekter. Og det er ærgerligt, for kloakeringen giver både mere beskæftigelse og et bedre miljø. Ifølge beregninger fra Grontmij, betyder de 88.000 sommerhuse uden kloakering en belastning for vandmiljøet på cirka 260 ton kvælstof og 90 ton fosfor årligt, som ledes til overfladevand og det øvre grundvand, siger Henrik Sjøstedt.
Mange sommerhusejere kender problemer med højt grundvandsspejl, dårligt fungerende nedsivningsanlæg, driftsproblemer og hyppigt også problemer med udlejning i vinterhalvåret af samme grund. Den ofte sparsomme rensning af spildevandet fra de mange fritidsboliger betyder samtidig en belastning af vådområder og andre naturområder i et omfang som er betragteligt, men ofte helt overset.
Mest miljø for pengene
- De cirka 260 ton kvælstof og 90 ton fosfor, som ledes til overfladevand og det øvre grundvand hvert år, har stor betydning for belastningen af vådområder og vandløb i sommerhusområderne. Lokalt kan fjernelsen af dem derfor give et væsentligt bidrag til at nå målsætningerne i vandplanerne. Desværre beskæftiger man sig ikke særlig meget med denne indsatsmulighed ude i de enkelte kommuner. Det er ærgerligt, når man tænker på de mange gevinster, man kan opnå ved at investere mere i kloakering, siger Henrik Sjøstedt, som har positiv erfaring fra flere kloakeringsprojekter rundt om i landet.
Som sidegevinst til miljøinvesteringerne i kloakker, får sommerhusene en bedre værdisikring af deres ejendom og Danmark som helhed får mere attraktive sommerhusområder, som bedre kan anvendes året rundt, uden begrænsninger på grund af dårligt fungerende afløb og oversvømmelse af området.
Grontmij vurderer desuden, at kloakering af 88.000 sommerhuse vil give en direkte beskæftigelse svarende til cirka 4.000 stillinger. Samtidig skaber man afledt omsætning og beskæftigelse ved øget turisme, primært i yderområderne af Danmark.