23948sdkhjf

Facaden som medspiller

Dynamiske facadeløsninger og nye måder at indtænke glas og ventilation er vejen mod sundt indeklima og energibesparelser, lød det ved konference mandag på Fyn
- Facaden er ikke en del af problemet - facaden er løsningen.

Så klart slog civilingeniør og ph.d. Frederik Winther sit nyeste forskningsprojekt "intelligente facader" fast ved den store Facade- og Vinduesdag 2012, der foregik i en tætpakket mødesal hos Byggecentrum i Middelfart.

Licitationen var med og kunne spore stærk interesse og stort engagement hos den talstærke forsamling, der bestod af 117 deltagere; alle markante branchespillere fra både den teoretiske og praktiske del af skalaen.

- Fremtidens huse bliver ikke nødvendigvis plastret til med solceller og små vindmøller. Fremtiden består snarere af flerlags glassystemer, ædlere gas i murværk (med mindre risiko for utætheder og tæring, red.), solafskærmning og materialer med lavere varmeledningseffekt, sagde Frederik Winther, der netop har afslutet sit Ph.D-projekt om blandt andet dynamiske U- og G-værdier.

Facaden skal tænke selv

- Udfordringen bliver at styre facade og ventilation, så den optimeres til brugeren af bygningen - både når man er der og når man ikke er der. Derfor kræver fremtidens facader og vinduer at man indbygger en form for intelligens, så bygningen kan lære af den brugerfeedback, der kommer, eventuelt via smartphone eller pc, fortalte civilingeniøren, der har bearbejdet materiale fra så forskellige steder - og ikke mindst klimazoner - som Kina, Finland. Italien, og Danmark.

- Det markante budskab er, at selv om behovet for opvarmning naturligvis er forskelligt i Helsinki og Rom, er potentialet det samme i forhold til reduktion af bygningsdrift. Arkitekten skal naturligvis stadig have mulighed for at tegne en flot facade - uanset klima - og sat sammen med kontrol af varmetransport, solindfald, energilagring, lysniveau og åndbarhed bevæger vi os mod en tilstand, hvor facaden kan absorbere udeklimaet og bevare indeklimaet stabilt, sagde Frederik Winther.

At bygge bro

Deltagere og oplægsholdere ved Facade- og Vinduesdag 2012 kom blandt andet fra Aalborg Universitet, SBi, Dansk Standard, Dansk Byggeri, Fiberline Composites A/S, Glascom A/S, Glasindustrien, NCC, Moestrup Alufacader, Idealcombi A/S og Hvidbjerg Vinduet. For blot at nævne nogle få.

Fra Aalborg Universitet deltog professor Per Heiselberg med to oplæg om henholdsvis ventilation og energineutralt byggeri.

Han påpegede blandt andet behovet for at bygge bro mellem ventilationsbranchen og byggematerialeleverandører, og han understregede behovet for, at brugerne af en bygning får mulighed for at styre mekanisk ventilation. Ellers kan det gå ud over indeklimaet.

- Samtidigt skal bygninger med naturlig ventilation indrettes, så der er mulighed for at få ventilation, når folk ikke er der. De fleste lukker jo vinduerne om natten. Kan man løse det, bliver bygningen langt bedre grundventileret, sagde han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.297