Unge kommer hyppigt til skade
Unge i byggeriet har to-tre gange så mange arbejdsulykker som deres ældre kolleger
Det har hidtil været almindelig kendt, at de unge på byggepladserne har forholdsmæssigt flere ulykker end de mere erfarne. En ny omfattende undersøgelse baseret på henvendelser til skadestuer viser imidlertid, at de unges overhyppighed er større end hidtil antaget. Samtidig viser undersøgelsen, at de unges ulykkesrisiko stiger yderligere, når der er højkonjunktur og dermed fart på i byggeriet.
Undersøgelsen, der er den største af sin slags herhjemme, har analyseret 24.000 registrerede arbejdsulykker blandt bygningsarbejdere over tre årtier på Odense Universitetshospitals skadestue.
Den viser, at de unge under 30 år har to til tre gange så høj en risiko for en arbejdsulykke som deres ældre kolleger afhængig af, hvilken slags skade der er tale om. Der er således tale om dobbelt så mange hovedskader og tre gange så mange skader på hænder og arme.
- Der er tale om gennemsnitstal, og når det er højkonjunktur er forskellen endnu større. Så øges de unges ulykkesrisiko yderligere. Mens de unge ulykkesrisiko dermed er konjunkturfølsom, så ligger de ældres ulykker mere stabilt uanset om der er travlt eller mindre travlt i byggeriet, siger overlæge Flemming Lander fra Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning, som har været med til at gennemføre analysen.
Ingen ond vilje
Undersøgelsen viser samtidig, at de unges arbejdsulykker i højere grad end de ældres ikke bliver anmeldt til Arbejdstilsynet.
- Jeg tror ikke, det skyldes uvilje fra arbejdsgiver eller fra de unge selv men snarere ukendskab. Mange mindre mestre har det ikke på nethinden, at ulykker skal anmeldes, så det er ikke for at skjule det. Derimod er det naturligt at køre eller blive kørt på skadestuen til behandling, hvis man har været ude for et uheld, siger Flemming Lander.
Han konkluderer, at de seneste års øgede fokus på også sikkerhed og arbejdsmiljø i erhvervsuddannelser og særlige kampagner målrettet de unge ikke aflæses i ulykkesstatistikkerne.
- Kurven er i hvert fald ikke knækket, og der ligger en kæmpe opgave for byggeriet for at få gjort noget ved problemet. Det vil være nærliggende at byggeriet opretter en task force med fokus på de unges og nyansattes adfærd. Det handler om at forebygge - og åbenbart ikke mindst i forbindelse med højkonjunktur, siger Flemming Lander.
Unge får farligt arbejde
Johnny Dyreborg, seniorforsker fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, siger til Magasinet Arbejdsmiljø, der offentliggør undersøgelsesresultaterne, at overhyppigheden kan forklares ved, at de unge udfører farligere jobfunktioner end ældre.
Mange unge får de arbejdsopgaver, der er fysisk hårde og risikofyldte. Vi ved fra en stor canadisk undersøgelse, at de unge på tværs af brancher ikke er mere risikovillige end ældre kolleger. De får bare en anden type opgaver, siger Johnny Dyreborg.
Han henviser til, at samme undersøgelse dokumenterer, at risikoen for ulykker er stort set den samme, hvis arbejdsopgaverne er ens. Derfor er det heller ikke de unge, der skal sættes ind over for, hvis antallet af ulykker skal ned, lyder det.
De unge indordner sig oftest under forholdene på en arbejdsplads. Derfor er det ledelsen og de ældre kolleger, der skal rettes fokus mod, hvis antallet af ulykker skal nedbringes, siger han.
Fælles problem
Flemming Lander tror, at de unges overhyppighed i ulykkesstatistikkerne skyldes, at de er mere villige til at påtage sig risikabelt arbejde - måske de føler sig usikre i forhold til jobsituationen.
Det billede kan de unge godt genkende.
- De unge svende har måske svært ved at sige fra over for mesteren eller en ældre svend og har ikke lyst til at gøre sig alt for besværlig, for man kan jo aldrig vide, om man så står for tur ved næste nedmanding, siger Laurits Lillelund (26 år), lærlingeformand i Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening i København.
- Måske er det også rigtigt, at de unge får de mere risikable arbejdsopgaver, men måske ikke af ond vilje, men fordi vi unge er mere smidige og de gamle måske lider af slidgigt og stivhed. Derfor er de unges mange ulykker ikke kun de unges problem. Det er et fælles problem, og derfor skal man i fællesskab i de enkelte firmaer have skabt en kultur, hvor ingen skal tage chancer med sikkerheden, siger Laurits Lillelund.
Ungdomskonsulent i 3F Rasmus Gudmandsen (28) vurderer, at jobusikkerhed kan være en forklaring.
- Når det handler om lærlinge, så kan korte uddannelsesaftaler måske gøre nogle bange for at sige fra, og generelt må man jo sige, at de unge er nederst i hierarkiet og er tættest på at miste jobbet og måske derfor er villige til at tage lidt for megen risiko. Derfor skal fokus ikke bare rettes mod de unge men også mod ledelse og ældre kolleger, siger han.