23948sdkhjf

Autorisationer står ikke lige klart i lovgivningen

Bygnings- og autorisationslovgivningen sikrer, at vand og afløb kun udføres af godkendte virksomheder. Men der hersker tvivl om lovgivningen hos virksomhederne
Danmark er begunstiget med lovgivning, der yder stor sikkerhed for, at vand- og afløbsinstallationer udføres efter bedst tilgængelige teknik og uden unødig brug af ressourcer.

Bygningslovgivningen sikrer således det tekniske niveau, og autorisationslovgivningen sikrer, at arbejdet kun udføres af virksomheder, som Sikkerhedsstyrelsen har godkendt.

Men der hersker ifølge Peter Hjortdal Andersen, der er uddannelsesleder på kloakmester-, GVS-mester- og nedriveruddannelsen på Learnmark Horsens, dog stadig en del tvivl i branchen om lovgivningen på området.

- Blandt mine kursister og de virksomheder, jeg er i kontakt med, er der ofte usikkerhed om, hvad denne lov dækker over, og hvor entreprisegrænsen mellem kloakmesterautorisationen og VVS/GVS-autorisationen ligger, fortæller han og bruger autorisationsloven som eksempel.

Gulvafløb i terræn

Autorisationsloven beskriver tydeligt, at afløbsarbejde fra og med tilslutning til hovedkloak til og med gennembrydning af gulv, fundament eller ydermur mod jord, kun må udføres af autoriserede kloakmestervirksomheder.

Loven slår dermed fast, at autoriserede vvs-installatører ikke må installere gulvafløb i terrændæk.

- Det ses tydeligt i en del udbudsmateriale, at mange projekterende ikke kender til den del af loven, hvor netop gulvafløbene i terrændæk er placeret i vvs-entreprisen, siger Peter Hjortdal Andersen og påpeger, at det dog er muligt for begge autorisationsområder at etablere tilslutningsrør fra en installationsgenstand som for eksempel badekar eller håndvask til gulvafløb i terrændæk.

Undtagelser fra loven

En autoriseret kloakmestervirksomhed må også tilslutte afløb til håndvask og køkkenvask i rum, der har gulv mod jord. Øvrige afløbsinstallationer i bygninger må kun udføres af autoriserede GVS/VVS-installatører, og alle brugsvandinstallationer må kun udføres af autoriserede GVS/VVS-installatører.

I virksomheder uden autorisation er det også Peter Hjortdal Andersens oplevelse, at der er stor tvivl om, hvad man må udføre uden at være i besiddelse af en autorisation.

På afløbsområdet må en borger selv udføre nedsivning af tagvand fra beboelsesbygninger med tilhørende carporte, udhus og lignende bygninger. Derudover gælder undtagelsen også for landbruges driftsbygninger.

Det er dog på betingelse af, at borgeren får myndighedernes tilladelse, og at anlægget udføres efter den til enhver tid gældende bygningslovgivning.

Autorisationsloven slår desuden fast, at det både er den, der udfører, og den der lader autorisationskrævende arbejde udføre, der har ansvaret for, at arbejdet bliver udført med en autorisation.

Forsyningsvirksomheder er også undtaget fra kravet om autorisation, hvis de med eget personale udfører arbejde på egne installationer.

Hersker uklarhed

Et andet område, hvor der hersker uklarhed, er begrebet "at skrive for nogen".

Det betyder, at en autoriseret virksomhed tager ansvaret og færdigmelder arbejde udført af virksomheder eller borgere uden autorisation.

Her er det en udbredt opfattelse, at det er lovligt, hvis den autoriserede virksomhed syner og godkender arbejdet.

Det er ikke tilfældet.

En autoriseret virksomhed må kun tage ansvaret for og dermed færdigmelde arbejde, der er udført af virksomhedens egne medarbejdere.

Sikkerhedsstyrelsen har indtil juni 2012 modtaget cirka 180 anmeldelser om brud på autorisationsloven, og der er udstedt bøder i en størrelsesorden fra 10.000 kroner til 50.000 kroner.

- Den omfattende lovgivning på området fylder meget i pensum på kloak- og GVS-mesteruddannelsen på Learnmark Horsens, fordi det er yderst vigtigt, at mestrene er helt skarpe på, hvad de må og ikke må. Er de ikke det, kan det koste dem dyrt, siger Peter Hjortdal Andersen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094