Ny uddannelse er et hit
Flot interesse for den nye eux-uddannelse - men succesen afgøres af, om der kan skaffes praktikpladser, siger erhvervsskole
329 unge er begyndt på uddannelsen her efter sommerferien. Det er knap 60 procent flere end sidste år.
Eux-uddannelsen giver på lidt over fire år mulighed for at tage en praktisk erhvervsuddannelse som for eksempel tømrer eller murer samtidig med, at man får fag på gymnasialt niveau, som giver adgang til at læse videre til eksempelvis ingeniør. Muligheden for eux blev vedtaget i maj 2010, og siden er interessen for uddannelsen kun steget.
I år er der som nævnt begyndt 329 elever på eux inden for bygge og anlæg mod 207 sidste år. Det viser en opgørelse, som Dansk Byggeri har foretaget.
- Sammen med 3F pressede vi netop på for at få en uddannelse, der giver mulighed for at kombinere teori og praksis, og det er vi da glade for bliver taget godt imod hos de unge. Erhvervslivet har nemlig brug for nyuddannede ingeniører, arkitekter og så videre, der har den praktiske erfaring med fra erhvervslivet, som de unge får, når de er ude på byggepladser som tømrer- eller murerlærlinge, siger Jesper Juul Sørensen, der er uddannelseschef i Dansk Byggeri.
Brug for benarbejde
Kun tre tekniske skoler nåede at starte eux-hold allerede i 2010. Sidste år havde 10 skoler den ny uddannelse på programmet, og i sommer tilbød i alt 17 erhvervsskoler eux-uddannelsen.
En af de skoler, der netop har fået eux på programmet, er EUC Vest i Esbjerg. Hele 26 unge begyndte på holdet i august, men de er ikke kommet af sig selv, afslører uddannelsesleder for bygge og anlæg Karsten Grigel.
- Vi har måttet gøre et stykke benarbejde, men vi er så til gengæld også meget tilfredse med, at vi har kunnet starte så stort et hold til en uddannelse, som der forlods ikke var noget særligt stort kendskab til, siger han til Licitationen.
Karsten Grigel fortæller, at man kom forholdsvis sent i gang med markedsføringen, som blandt andet har bestået i orientering af folkeskolernes UU-vejledere sidste efterår og deltagelse på et informationsmøde for HTX - det tekniske gymnasium - i foråret.
- Men det gav ikke alverden, for når vi kommer frem til foråret, så har de fleste unge valgt, hvad de skal i gang med efter sommerferien. Vi gjorde så det, at vi tog samtlige ansøgninger på murer- og tømreruddannelserne og scannede dem for potentialet. Vi kiggede primært efter karakterer, fordi eux er en hård og krævende uddannelse, og kontaktede herefter en del. På baggrund af disse kontakter har 15-16 unge valgt eux i stedet for den traditionelle erhvervsuddannelse, siger Karsten Grigel og gør opmærksom på, at der ikke er gået på kompromis med niveauet.
Teori gavner
I Dansk Byggeri er man ikke i tvivl om, at den ny uddannelse generelt hæver niveauet hos gruppen, der læser videre.
- Med eux får vi tiltrukket nogle stærke elever til erhvervsuddannelserne, som er med til at hæve niveauet. De unge, der ikke vælger at læse videre, får også stor gavn af teoretiske fag som matematik og byggeteknologi på et højt niveau, for eksempel hvis de vil starte egen virksomhed. De teoretiske fag klæder dem langt bedre på til at udregne tilbud, indberette til skat, dokumentere kvalitetssikring og alt det andet papirarbejde, som i dag hører med til at drive en håndværksvirksomhed, siger Jesper Juul Sørensen.
Praktikplads afgørende
Uddannelsesleder hos EUC Vest Karsten Grigel ser også et stort potentiale i uddannelsen.
- Det er et godt produkt, og i løbet af en kort årrække vil uddannelsen uden tvivl også tiltrække unge, som ellers ville vælge det almene gymnasium. Den helt store udfordring er imidlertid, om de unge på eux kan få uddannelsesaftaler med virksomhederne. Det er en ny uddannelse med lidt længere både skole- og praktikforløb end de traditionelle erhvervsuddannelser. Det er som bekendt i forvejen svært at finde praktikpladser, og udfordringen bliver måske ekstra, når der er tale om en ny uddannelse, men succesen afhænger i høj grad af, om de unge kan få praktikpladser, siger Karsten Grigel.
Eux tilbydes inden for de fleste bygge- og anlægsfag, og den kræver en 9. eller 10. klasse med gode karakterer i dansk, matematik, fysik og engelsk.