Beton bliver presset til grænsen
Betoncentret på Teknologisk Institut er kommet tættere på industriel og bæredygtig produktion af krumme betonkonstruktioner med endnu større detaljeringsgrad end før
Ikke nok med at væggen er dobbeltkrum, den har også et uhyre detaljeret blomstermønster på begge sider og hele herligheden er støbt i ét hug i en form, som blev robotfremstillet ud fra en digital model skabt på computerne hos det tyrkiske arkitektfirma Superpool.
- Sammen med Superpool har vi prøvet at presse teknologien til den yderste grænse for betonkonstruktioner med høj kurvatur og stor detaljerigdom, siger arkitekt Thomas Juul Andersen fra Betoncentret.
Forskningsprogram
Blomstervæggen er støbt som led i et delprojekt under Tailorcrete, som er et fire-årigt forsknings- og udviklingsprogram, som medfinansieres af EUs 7. rammeprogram.
Tailorcretes hovedformål er at udvikle og demonstrere industrialiseret produktion af unikke, skræddersyede betonkonstruktioner på en ny og omkostningseffektiv måde. Det samlede budget er på cirka 65 mio. kr.
Betoncentret måtte tage en helt ny fremgangsmåde i brug for at kunne støbe blomstervæggen.
I projektet Unikabeton har Betoncentret tidligere udviklet et robotsystem, der kan fræse forme ud i flamingo eller EPS.
- Til blomstervæggen har vi kombineret sådanne forme med en udspændt, tynd gummidug for at kunne støbe de fine detaljer, siger Thomas Juul Andersen.
Det skyldes, at de rå" EPS-forme ikke slipper den hærdede beton godt nok til at lave helt fine detaljer og komplekse mønstre. Men det går fint med den tynde gummidug mellem beton og EPS.
Nem genanvendelse
Samtidig bliver støbeprocessen mere bæredygtig. Gummidugen kan nemt renses og genbruges enten med den samme form eller en ny.
- Tidligere har det krævet en coatning af EPS-formen, eksempelvis med epoxy, for at få en god slipeffekt. Det har den ulempe, at det bliver sværere at sende den brugte EPS til genbrug, fordi coatingen først skal renses fra, hvilket både er besværligt og giver ekstra omkostninger Med den nye proces kan både EPS og gummidug nemt genanvendes, og man slipper for besværet med at coate formene, oplyser Thomas Juul Andersen.
Samtidig har Betoncentret arbejdet med et effektivisere selve fremstillingen af formen. Ved at lade robotten bevæge sig om fem akser i stedet for tre er det blevet muligt at bruge større værktøjer til at udfræse formen der, hvor detaljeringsgraden ikke er for høj. Det kan reducere fræsetiden helt ned til en sjettedel.
Desuden arbejder Betoncentret på at introducere et modulsystem, der gør det nemt at fremstille krumme elementer til vægge og facader baseret på EPS-forme med gummidug i en standardiseret størrelse.