Blandet modtagelse af akutpakke
Enhedslisten kræver yderligere initiativer til at sikre ledige mod at falde ud af dagpengesystemet. Venstre peger på, at akutpakken ikke skaber ét eneste nyt job
Regeringen har i samarbejde med blandt andre Dansk Arbejdsgiverforening og Kommunernes Landsforening strikket en aftale sammen, en ny "akutpakke", der skal sikre de tusinder af ledige, der falder ud af dagpengesystemet efter nytår, et job.
Ifølge aftalen opfordres arbejdsgiverne i både den offentlige og den private sektor til først at vælge ansøgere, der står til at ryge ud af dagpengesystemet.
Til gengæld belønnes de pågældende arbejdsgivere efter 12 måneder med en præmie på 25.000 kroner, hvis de pågældende stadig er i job.
Tættekam
Målet er at skaffe omkring 12.500 langtidsledige et job, og aftalen træder i kraft fra 1. november, og umiddelbart skulle man tro, at det imødekommer en del af Enhedslistens krav for at indgå i et finanslovsforlig med regeringen.
Men partiets politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, mener ikke, at regeringens udspil løser problemet:.
- Nu skal vi selvfølgelig gennemgå regeringens forslag med en tættekam, men umiddelbart er det min opfattelse, at det langt fra er tilstrækkeligt til at løse den alvorlige situation, som vi står i efter nytår. Der er ingen sikkerhed for, at der kommer 12.500 job. Der er udelukkende tale om en hensigtserklæring, siger Johanne Schmidt-Nielsen.
Nye skridt
Hun roser dog regeringen for at erkende, at der skal gøres mere for at redde de udfaldstruede dagpengemodtagere.
- Det er rigtig positivt, at regeringen nu erkender, at der skal tages nye skridt for at redde de tusindvis af danskere, der står til at ryge ud af dagpengesystemet. Og det viser, at det pres, som har været på regeringen fra mange kanter, har virket. Vi er særligt glade for, at kommunerne nu får mulighed for, at lade langtidsledige komme forrest i køen til ledige job. Det er præcis, hvad både vi og en række kommuner har foreslået, siger Enhedslistens politiske ordfører.
Flytter rundt
Venstres politiske ordfører Ellen Thrane Nørby siger til Licitationen, at akutpakken godt for Venstres skyld kan indgå i forhandlingerne om finansloven, men "den skaber ikke en eneste ny arbejdsplads".
- Aftalen flytter rundt på eksisterende job, men den kan ikke stå alene. Det er derfor, at Venstre har præsenteret en erhvervsskattepakke, hvor vi letter byrderne på danske arbejdspladser, så der kan ansættes flere. Det håber vi, at regeringen vil diskutere med os i finanslovsforhandlingerne. Samtidig er der bekymring for, om regeringens akutpakke udfører jobdiskrimination mod nogle af dem, der har været længst væk fra arbejdsmarkedet og måske er mest sårbare. Eller hvad med de unge nyuddannede, der nu kommer bagest i jobkøen? Det vigtigste er at sikre de 150.000, der i dag står uden job, sættes et job i udsigt ved at få gang i væksten og dermed hjulene i erhvervslivet, siger Ellen Thrane Nørby.
Ryster på hovedet
Liberal Alliances beskæftigelsespolitiske ordfører, Joachim B. Olsen, ryster på hovedet over regeringens forslag.
- Der er ikke ét nyt job i den nye akutpakke. Thorning skaber jo ikke nye job ved at belønne virksomheder økonomisk for at vælge én type ledig frem for en anden. Det er indlysende, at der med denne stoleleg blandt ledige blot er tale om et midlertidigt plaster på såret, som ikke løser udfordringerne med at få skabe nye varige job, siger Joachim B. Olsen.
Han kritiserer desuden regeringen for at diskriminere bestemte typer af ledige:
- Virksomheder bliver belønnet for at vælge de ledige, der står til at ryge ud, frem for at vælge de bedst egnede ledige. Det er hul i hovedet at skade virksomhederne på den måde, ligesom det er decideret diskriminerende over for de ledige med de rette kvalifikationer, der ikke bliver ramt af dagpengeperioden, at de ikke kan komme i betragtning til de ledige job, siger Joachim B. Olsen.