23948sdkhjf

Fagbevægelsen roser akutpakke

De små arbejdsgivere uden for DA vil derimod ikke favorisere langtidsledige
Fagbevægelsen og arbejdsløshedskasserne jubler og kalder det efterårets bedste nyhed, at regeringen i går blev enige med både de private og offentlige arbejdsgivere om en akutpakke med 12.500 mulige job målrettet langtidsledige.

De små bygge-arbejdsgivere uden for DA er derimod imod pakken.

- Det er klart efterårets bedste nyhed for de mange tusinde ledige, som står til at miste dagpengene. Aftalen giver nogle nye perspektiver, fordi arbejdsgiverne nu for første gang går ind og tager et reelt medansvar for at bidrage til løsningen. Det vil jeg gerne kvittere for. Nu er det op til aftalens parter at sikre, at der er handling bag ordene, så så få som overhovedet muligt falder ud af dagpengesystemet, siger Morten Kaspersen, der er leder af 3F’s a-kasse og samtidig formand for AK-Samvirke.

Også Jørgen Have Poulsen, leder af El-fagets A-kasse, glæder sig.

- Det er et godt skridt. Det er glædeligt, at arbejdsgiverne er kommet på banen, og vi skal nok hjælpe med at få omsat ord i handling, siger han.

LO-formand Harald Børsting er glad for, at aftalen er så konkret.

- Det er et vigtigt element i aftalen, at hovedparten af jobbene tilbydes de ledige allerede i år, og at der er sat helt konkrete mål for antallet af job, som matcher den målgruppe, der står til at falde ud af dagpengesystemet inden for kort tid, siger LO-formanden.

En holdindsats

Gita Grüning, forbundsformand for Teknisk Landsforbund, roser regeringen og arbejdsgiverne

- Vi er nået et godt stykke hen ad vejen med den nye akutjob-ordning, men vi er nødt til at følge ordningen tæt for at sikre, at den ikke blot skaber en masse ansættelser på et halvt år. Hvis det sker, bør regeringen overveje at nedsætte genoptjeningskravet for dagpenge fra 12 til seks måneder, siger Gita Grüning.

I Malernes Fagforening i Storkøbenhavn har man siden august kørt et projekt i samarbejde med arbejdsgivere om at sikre de udfaldstruede enten job eller uddannelse.

- DA og andre arbejdsgivere er nu, med den nye aftale om akutjob, også kommet ind på banen. Det er meget positivt og et gennembrud for den tankegang, at akutpakkens aktører hver især skal bidrage til en holdindsats, der redder de mennesker, som er i farezonen, siger fagforeningens formand Bo Rosschou.

Fasthold reformer

DA’s direktør, Jørn Neergaard Larsen, siger i en kommentar til aftalen, at de private arbejdsgivere med aftalen vil bakke det store flertal i Folketinget op, der står bag det nye dagpengesystem.

- Det er en aftale vi nu vil lægge alle kræfter i at realisere. Det er afgørende for arbejdsgiverne at fastholde en troværdig finanspolitik og fastholde de reformer, der kan skabe forudsætning for vækst og beskæftigelse. Derfor er det også helt rigtigt at gennemføre ændringer i dagpengesystemet som aftalt, siger han.

Derimod er Dansk Håndværk, der står uden for DA, imod aftalen.

- Vi er ikke interesserede i at favorisere nogle frem for andre. Der skabes jo ikke et eneste job mere af den ordning. Det eneste, der sker, er, at man bytter rundt på, hvem der er i arbejde. Regeringen har lige fjernet det tilskud, der skulle skabe praktikpladser til de unge, og sendt en regning for skolepraktik i hovedet på virksomhederne. Nu tror de, at de kan få skabt job ved at give tilskud til at vælge bestemte arbejdsløse frem for den mest kvalificerede, siger direktør i Dansk Håndværk Erik Møbius.

Mange i farezonen

Der er stor usikkerhed med hensyn til, hvor mange der falder for dagpengestramningerne i første halvår 2013.

Vurderingerne går fra omkring 4.000 til op mod 32.000.

Arbejdsløshedskasserne sender løbende såkaldte akutbreve ud til medlemmer, der er i fare for at falde ud af dagpengesystemet.

Således har 3FA udsendt 11.100 breve, heraf er cirka 1.500 til langtidsledige bygningsarbejdere. Teknisk Landsforbund har udsendt 800, Byggefagenes A-kasse 340 og El-faget 280 breve til medlemmer, der mister retten til dagpenge i løbet af de første seks måneder i 2013, hvis de ikke får job.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125