23948sdkhjf

Mange borgere holder på vandet

Mange vil gerne yde et bidrag til klimaindsatsen ved at holde regnvandet fra kloakkerne
Et voksende antal borgere investerer i faskiner eller andre løsninger, der holder regnvandet væk fra kloakkerne - også selv om de ikke selv får en økonomisk gevinst ved investeringen.

Det er oplevelsen i Gladsaxe Kommune, der gør en stor indsats for at få boligejere, boligselskaber og erhervsliv til at håndtere regnvand på egen grund med det formål at hindre oversvømmelser og måske reducere behovet for investeringer i nye kæmpekloakker.

Hvis man som husejer investerer for eksempel i en faskine og selv håndterer al regnvand fra tag og grund på ens grund, kan man få 40 procent af sit tilslutningsbidrag til kloak - det svarer til knap 23.500 kroner - retur fra forsyningsselskabet Nordvand, som Gladsaxe ejer sammen med nabokommunen Gentofte.

- Afhængig af de lokale forhold, og hvis man skal have professionel bistand til arbejdet, så vil det, man får retur i tilslutningsbidrag, ikke altid kunne dække omkostningerne. Vi oplever imidlertid, at at mange tænker længere end på egen pengepung. Mange tænker stort og vil gerne bidrage til at genskabe et naturligt kredsløb og være med til at fjerne regnvandet fra kloakkerne og bidrage til klimaindsatsen siger Kristoffer Ulbak fra Gladsaxe Kommunes Klima- og Miljøsekretariat.

Bred indsats

Siden Gladsaxe Kommune 1. januar 2010 introducerede den økonomiske gulerod i form af tilbagebetaling af en del af tilslutningsbidraget har omkring 550 boliger og erhverv fået penge tilbage fra Nordvand.

Det er man meget tilfredse med.

Baggrunden for succesen er, at kommunen offensivt fortæller borgerne om mulighederne og om baggrunden for klimaindsatsen.

- Vi har på kommunens hjemmeside og på vores facebook-side prøvet at fortælle om klimaudfordringerne og de muligheder, vi har som borgere for selv at gøre en indsats. Samtidig har vi på borgermøder præsenteret mulighederne, som ikke blot handler om underjordiske faskiner, men også overfladeløsningerne med regnbede eller midlertidige søer. Vi er samtidig opsøgende overfor ikke mindst boligselskaber, hvor lokal regnvandshåndtering virkelig vil batte. I den forbindelse opfordrer vi til at lade sig inspirere af den svenske bebyggelse Augustenborg i Malmø, hvor man håndterer al regnvand indenfor bebyggelsen. Endelig har vi en landskabsarkitekt, der hjælper både store og små på vej med råd og vejledning, siger Kristoffer Ulbak.

Første delmål er at få 1.000 boligenheder frakoblet kloakken inden udgangen af 2014, og det er man ikke i tvivl om man vil nå, blandt andet fordi en stor almen boligforening er i gang.

Kommunal tilladelse

Det er kommunen, der skal give tilladelse til lokal nedsivning.

Forsyningsselskabet Nordvand skal syne afpropningen til offentlig kloak og står efterfølgende for tilbagebetaling af en del af tilslutningsbidraget. En forudsætning for tilbagebetaling er, at minimum halvdelen af grundens tag- og overfladevand ikke kommer i kloakken.

Nordvand oplyser, der er 550 boligenheder i Gladsaxe og omkring 400 i Gentofte Kommune, der har fået tilbagebetalt en del af tilslutningsbidraget.

Boligejere, der håndterer regnvandet lokalt, får ikke lavere løbende spildevandsafgift.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094