Restaurering af fort giver udfordringer
Garderhøjfortet i Gentofte skal gennemgå en omfattende renovering, der skal give det sit oprindelige udseende tilbage
En del af befæstningen er Garderhøjfortet i Gentofte, som skulle hindre en fjendtlig gennemtrængen over Lundtoftesletten, og fortet, der kunne huse op til 300 soldater, var i drift frem til nedlæggelsen i 1920 - uden dog at blive involveret i krigshandlinger.
Siden da har fortet hovedsageligt været brugt til opmagasinering af ammunition og som øvelsesplads for forsvaret, men til næste år får Garderhøjfortet en helt anden anvendelse, når Experimentarium indtager bygningerne og opretter et stort videns- og formidlingscenter for hele Københavns Landbefæstning.
Respekt for arkitektur
Derfor skal den historiske fæstning fra 1892 renoveres, så den fremover kan danne ramme om blandt andet undervisning.
Og det er en anderledes opgave, entreprenøren Skou Gruppen på projektet er sat på. Sammen med Rambøll og Creo Arkitekter skal Skou Gruppen lede projektet, der skal genskabe anlæggets historiske form.
For at kunne indrette undervisningsfaciliteter og oplevelsescenter på stedet, skal der dog først skabes et godt indeklima i den gamle bygning samt etableres tekniske installationer. Og dette skal ske med respekt for og i overensstemmelse med den originale arkitektur.
- Vi kan heldigvis trække på vores store erfaring med at arbejde i denne type historiske bygninger, siger Direktør i Skou Gruppen, Martin Skou Heidemann og henviser til Skou Gruppens restaureringsarbejder i en række kirker herunder Vor Frue Kirke, Holmens Kirke, Grundtvigs Kirke, og renoveringen og ombygningen af Bispebjerg Kapel til nyt center for moderne dans.
Han betegner opgaven som udfordrende og omfattende.
- Opgaver som disse stiller ikke bare krav til vores faglighed, men kræver også stor forsigtighed, ansvar og ikke mindst nytænkning, siger Martin Skou Heinemann.
Vækkes til live
Restaureringen af Garderhøjfortet indgår i et større projekt, der skal vække Københavns gamle forsvarsværk til live.
Her indgår ikke kun Garderhøjfortet, men også en lang række andre forter og batterier, der strakte sig fra Utterslev Mose til Taarbæk ved Øresund som den nordlige del af landforsvaret.
Fra Utterslev Mose til Avedøre i syd bestod Københavns befæstning af Vestvolden, som blev anlagt som et knap 15 km langt sammenhængende voldanlæg. Vestvolden gennemgår ligeledes en større restaurering.