Nyt udbudsdirektiv er på trapperne
Der bliver mulighed for, at myndigheder kan udelukke virksomheder fra udbudsproceduren, hvis de har overtrådt lovgivningen på miljø-, social- eller arbejdsområdet
Forslaget har ikke tidligere været forelagt Europaudvalget.
EU-Kommissionen slår fast, at offentlige udbud spiller en vigtig rolle i Europa 2020-strategien, og at forslaget sigter mod at øge effektiviteten af offentlige indkøb gennem forenkling af regelsættet og mod at gøre bedre brug af offentligt udbud til støtte for fælles eksempelvis miljøbeskyttelse og innovation.
Målsætningen er en vedtagelse af direktivet i år, hvorefter det skal implementeres i dansk ret.
Bedre effektivitet
De fremlagte forslag skal ikke mindst øge effektiviteten af offentlige indkøb for at sikre de bedst mulige udbudsresultater i forhold til værdi for pengene, og det skal ske gennem dels forenkling og dels smidiggørelse af de eksisterende udbudsregler.
Ifølge forslaget til nyt udbudsdirektiv skal medlemsstaternes udbudssystem kunne anvende to grundlæggende former for udbud: offentligt og begrænset udbud.
Som noget nyt indføres mulighed for at anvende innovationspartnerskaber - en ny udbudsprocedure til innovative indkøb, og der gives øget adgang til udbud med forhandling og konkurrencepræget dialog, dog fortsat kun under visse begrænsninger.
Udbud med forhandling med forudgående offentliggørelse af en udbudsbekendtgørelse må kun bruges, når den åbne eller begrænsede procedure "ikke fører til tilfredsstillende resultater".
Samtidig må konkurrencepræget dialog kun anvendes, når offentlige ordregivere ikke er i stand til at definere deres behov eller markedets løsninger teknisk, finansielt eller retsligt.
Godt for SMVer
Forslaget indfører mulighed for, at ordregivende myndigheder kan udelukke virksomheder fra udbudsproceduren, hvis de har gjort sig skyldige i overtrædelse af EU-lov på miljø-, social- eller arbejdsområdet.
For de mindre og mellemstore virksomheder er det ikke mindst interessant, at udbudsdirektivet indeholder en opfordring til at opdele offentlige kontrakter i mindre dele for at gøre kontrakterne mere tilgængelige for små og mellemstore virksomheder.
For kontrakter over tærskelværdierne og ikke mindre end 500.000 euro skal den ordregivende myndighed give en specifik begrundelse i udbudsbekendtgørelsen eller i invitationen til at ansøge om deltagelse, hvis den vælger ikke at opdele kontrakten i mindre dele.
Sidst, men ikke mindst, skal det nævnes, at landene kan indføre en mulighed for, at underleverandører kan bede om direkte betaling fra den ordregivende myndighed for varer, tjenesteydelser og bygge/anlægsarbejde leveret til hovedleverandøren.