Et nyt kvarter i Aarhus anno 1974
Arbejdet med at genskabe en helt ny dansk bydel, som den så ud i 1974, skrider hastigt frem i Den Gamle By i Aarhus
Når huset i Den Gamle Bys 1974-kvarter står færdigt, vil gæsterne kunne opleve en bydel, som den så ud, da ABBA vandt det europæiske Melodi Grandprix.
De to vinduer med beslag, som bliver monteret i hjørnehuset fra Helsingør, er taget ud af to forskellige huse i Ringkøbing, fortæller udviklingschef, Torben Hundevad fra Velfac, som har produceret vinduerne i sin tid.
Det ene vindue er tophængt, mens det andet er et vippevindue. Begge vinduer er produceret i 1974 og har dermed vist en holdbarhed på foreløbig 38 år.
- Det er skam holdbare vinduer, der blev produceret dengang, og i dag er levetiden endnu længere, mindst 50 år. Vi har gennem årene oparbejdet en meget stor erfaring. Konstruktionen, overfladebehandlingen og samlingerne er blevet forbedret, så det er på flere måder et bedre vindue, vi kan producere i dag, fortæller Torben Hundevad.
Genskabe historien
Ifølge arkitekt i Den Gamle By Jonas Rump Nielsen går opgaven ud på at kunne rekonstruere huset og genskabe historien så præcist som muligt.
Det giver nogle store udfordringer, når byggeskik og byggestil i en treetages ejendom fra 1898 skal rekonstrueres ned til mindste detalje. Der er tale om et hjørnehus med tårnspir og med mange facadedetaljer med kunstfærdig cementstuk og pyntelige gesimser.
- Vi genskaber arkitekturen og husets livshistorie, men uret gik i stå i 1974, og derfor vil man blandt andet kunne se brune vægge og orange lamper i rummene, fortæller Jonas Rump Nielsen.
Ny udgave
Det har kostet en del research at finde frem til en nedrivning, hvor vinduer og beslag matchede året 1974. Tilsvarende har murerne skullet genopdage, hvordan man sætter vinduerne i ved at "mure i knas". Det vil sige, at vinduerne sættes i under opmuringen og ikke bagefter, som man ellers ville gøre i nutidigt byggeri.
- I mange af vores huse har tømrerne konstrueret kopier af vinduer og beslag, for eksempel helt tilbage fra baroktiden, men det er meget vanskeligt at konstruere nye fabriksfremstillede vinduer, siger Jonas Rump Nielsen.
De såkaldte RIBO-vinduer er i forvejen blevet relanceret i en opdateret udgave og specielt designet til de mange parcelhuse fra 1960erne og 1970erne, hvis vinduer står over for at skulle udskiftes.