Renovering lader vente på sig
Manual og hvidbog for Danmarks renoveringsbehov er blevet meget populær. Det vidner om landets store renoveringsefterslæb, mener Bygherreforeningen. Dansk Byggeri er skeptisk
En hvidbog udgivet af Bygherreforeningen i efteråret 2011 er blevet meget populær og efterspurgt både på skoler og i byggebranchen. Den giver ifølge udgiverne et unikt overblik over viden om bygningsrenovering, der hidtil har været spredt i enkeltstående forskningsprojekter, brancherapporter og byggestudier.
Dens overblik over bygningsrenovering er derfor nu et halvt år efter udgivelsen ved at skabe grobund for forandring og sikre en bedre udnyttelse af det trecifrede milliardbeløb, der årligt bruges til renovering, siger projektchef i Bygherreforeningen Graves Simonsen til Licitationen Byggeriets Dagblad.
- Hvidbogen har været rigtig populær og en af de få rapporter, som har været anvendt, været brugbar og er blevet citeret fra og brugt i undervisningen, blandt andet på DTU. Det tror jeg skyldes, at krisen har flyttet fokus fra nybyggeri til renovering og at de, der arbejder med renovering, ikke har haft behov for udredningen. Og der er kommet en ny målgruppe til, nemlig de, der før arbejdede med nybyggeri, mener Graves Simonsen.
En ny respekt
Han ser en stor styrke i, at viden nu er samlet, så nye folk på renoveringsområdet har fået mulighed for at sorterer skidt fra kanel.
- Det er godt at få tal og fakta på plads siger han, og mener også, at der er kommet en anden respekt om renovering. Det har været et problem at opretholde en respekt om, hvordan vi bevarer den eksisterende bygningsmasse. Nybyggeriet har siddet på formidlingen. Nu ser man, at der er kvaliteter i den eksisterende bygningsmasse, og ny erkendelse af, at vi skal rykke på energiområdet, siger han til Licitationen.
- Det har været karakteristisk, at ser man på omsætningstal, har renoveringsområdet været konstant. Det er nybyggeriet, der har tegnet sig for de store udsving.
- Der er frigivet mange midler til at fremtidssikre den almene sektor, og der er lagt op til at staten skal energirenovere tre procent af de statsligt ejede bygninger, siger Graves Simonsen, der er meget optaget af at nå frem til mere troværdige beregningsmetoder til energibesparelsesmodeller.
- Der er usikkerhed i forhold til hvad man opnår, og derfor holder bygherren sig tilbage. Vi arbejder mod en mere holistisk tilgang. Det er fint nok at man arbejder med beregninger i forhold til bygningsreglementet, men vi bør se mere på brugeradfærd og andre parametre til at værdisætte bygninger og fast ejendom. For eksempel at beliggenhed ikke længere behøver være et altoverskyggende parameter, men at man inddrager godt indeklima, god komfort og en fornuftig drift med lavt energiforbrug, siger Graves Simonsen, der fortæller, at Bygherreforeningen er gået i gang med den næste hvidbog - om bæredygtighed i byggeriet - der formentlig udgives i februar 2013.
Dårlig beskæftigelse
Finn Bo Frandsen, specialkonsulent, cand.polit, hos Dansk Byggeri kan dog ikke umiddelbart dele Graves Simonsens optimisme.
Baseret på de nyeste beskæftigelsestal er der sket et fald siden sidste år inden for både området reparation- og vedligeholdelse, såvel som nybyggeri, fortæller han.
- I maj måned 2012 var 52.600 beskæftiget med reparation og vedligholdelse. I maj 2011 var tallet 54.500. Så man kan ikke se den umiddelbare renoveringssucces endnu. Især i den private parcelhussektor renoverer man mindre. Tager du nybyggeri, var der i andet kvartal i år beskæftiget 32.600, og i andet kvartal 2011 lå tallet på 35.400. Man skærper hele tiden kravene til en tidssvarende bolig, og når et ungt par, førstegangskøbere, skal købe bolig, er der tendens til, at de vælger de ældre håndværkertilbud fra, siger Finn Bo Frandsen.