23948sdkhjf

Dagslys er en god forretning

Mere viden om dagslysets potentiale og flere investeringer i dagslys kan give et stort afkast på CO2-regnskabet. Ny bog om design og bæredygtighed er resultat af et tværfagligt forskningsarbejde
Geometri. Komfort. Dagslys. Materialer.

Det er nogle af hovedpunkterne i en ny bog "Design med viden – Ny forskning i bæredygtigt byggeri",, som snart udkommer.

Den er redigeret af Signe Kongebro, arkitekt og leder af bæredygtighedsafdelingen hos Henning Larsen Architects (HLA) og er tiltænkt alle, der vil arbejde bevidst med dagslysets styrke.

Debatbogen udkommer 21. august og retter sig mod fremtidens brugervenlige bolig- og institutionsbyggerier.

Den er et resultatet af et – ifølge HLA - unikt, tværfagligt forskningsarbejde mellem Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og Henning Larsen Architects.

- Lavenergi handler om meget mere end teknologi. Dagslys er det stærkeste virkemiddel til at skabe en arkitektonisk oplevelse af rum. Samtidig kan det bruges til at skabe et godt indeklima og optimale dagslysforhold i en bygning, siger Signe Kongebro til Licitationen.

- Nøglen til smukke, behagelige og energirigtige bygninger findes i samspillet mellem arkitektur og teknologi, mener hun.

En gratis ressource

En af bogens helt centrale pointer er, at hvor dagslys ofte før er beskrevet som en blød kvalitet – og forudsætning for god arkitektur – har begrebet dagslys mange flere facetter.

Energiforbruget til kunstig belysning reduceres naturligt nok ved gode dagslysforhold, og brugsarealet kan udvides, hvis dagslyset er godt fordelt, lyder det et sted i bogen.

Dermed bliver dagslyn en gratis ressource, som kan skabe værdi på mange parametre. Det er et virkemiddel, der favner både oplevelsen af bygningen og energibesparelser.

- Der er brug for en bredere forståelse af, hvad lavenergibyggeri egentlig er. Alt for ofte opfattes det som en ren teknologisk disciplin. Ægte lavenergi er tænkt ind i byggeriet helt fra starten. Det forældes ikke og kan ikke spares væk. Det er muligt at integrere alle funktioner og værdier i én velfungerende og æstetisk enhed. Bruger man for eksempel dagslyset rigtigt, får man mindre energiforbrug og glade brugere, siger Signe Kongebro.

Bogen bygger på det forskningssamarbejde, som HLA har haft med DTU de sidste tre år, men det er formidlet, så man i branchen kan bruge den som inspiration. Kapitlerne er bygget op med en kort formidling af problemstillingerne og cases med en grafisk fremstilling af de bæredygtige tiltag.

Arbejdet med "Design med viden - Ny forskning i bæredygtigt byggeri" startede i 2009 og var finansieret af erhvervsph.d.-ordningen under Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser. Projektet har også modtaget støtte fra Realdania.

De tre ph.d.’ere, som har bidraget til bogen, er Jakob Strømann-Andersen, der i dag er ansat hos HLA, Martin Vraa Nielsen samt Michael Jørgensen.

Læs mere i ArkByg

på fredag
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094