23948sdkhjf

Byggeriet stemte nej

Medlemmerne ville have haft bedre værn imod undergraving af overenskomsten, vurderer gruppeformand
Mens knap 70 procent af lønmodtagerne generelt har sagt ja til mæglingsforslaget og overenskomstfornyelsen, så stemte byggeriets lønmodtagere nej.

Den største medlemsgruppe udgøres af Byggegruppen i 3F med blandt andre murere, tømrere og jord- og betonarbejdere. Samlet stemte 41 procent af Byggegruppens medlemmer ja og omvendt 59 procent nej.

Byggegruppens formand og topforhandler Peter Hougård Nielsen er ikke i tvivl om baggrunden for medlemmernes nej.

- Det er kun én afgørende grund til, og det er, at medlemmerne er skuffede over, at vi ikke lykkedes at komme et skridt længere med vores øst-tiltag. Det er det budskab, vi har hørt igen og igen, når vi har mødt medlemmerne og præsenteret overenskomstresultatet. Der er frustration over, at Dansk Byggeri ikke har villet påtage sig mere ansvar i kampen for at få lige vilkår på danske byggepladser. Den frustration deler jeg, men når vi alligevel indgik forlig og anbefalede et ja, var det, fordi det var bedre end at blive samlet op af mæglingsforslaget, siger han.

Selv om gruppeformanden selv anbefalede medlemmerne at stemme ja, tager han ikke resultatet som et personligt nederlag.

- Nej det gør jeg ikke, og det bygger jeg på de tilbagemeldinger, der er kommet fra medlemmerne, der ønsker at sende et signal til Dansk Byggeri. For medlemmerne handler bedre værn imod undergravning af overenskomsten om tryghed i jobbet. Vi accepterede en smal lønramme og havde håbet at få mere tryghed til gengæld, siger Peter Hougård Nielsen.

Glæde over samlet ja

Dansk Byggeris administrerende direktør Lars Storr-Hansen vælger at glæde sig over, at der på arbejdsmarkedet under ét er et stort ja, og at samfundet derfor ikke kastes ud i en konflikt.

- Det viser en stor krisebevidsthed, og det er glædeligt. Når Byggegruppens medlemmer siger nej, så er det for mig udtryk for, at der har været nogle urealitiske forventninger, som vi ikke har kunnet imødekomme, siger han.

Bag det samlede nej fra Byggegruppen gemmer sig et nej til tre store overenskomster og ja fra fire mindre overenskomstområder. Mest massivt blev stemt nej til mureroverenskomsten, idet kun godt hver fjerde murer stemte ja. På de to andre store overenskomster - bygge- og anlægs- og tømreroverenskomsten - var der tale om godt 43 procent ja. Derimod stemte medlemmerne ja på overenskomsterne for gulvlæggere, glarmestre, asfaltarbejdere og malermedhjælpere.

Ansvarlighed

Både i Malerforbundet og i Teknisk Landsforbund har medlemmerne afleveret en klar ja-stemme.

62 procent af malerne har sagt ja. Det er næstformand Rasmus Gunnarson tilfreds med.

- Det er pæn opbakning til et resultat, som vi er enige om ikke er noget at råbe hurra for. Vi betragter resultatet som udtryk for ansvarlighed i den givne situation, siger han.

Teknisk Landsforbund har medlemmer på syv overenskomster, heraf tre inden for byggeriet. Hele 90 procent har stemt ja.

- Det er et meget markant ja, og jeg er selvfølgelig glad for, at så mange medlemmer bakker op om resultatet. Det er økonomisk hårde tider, og det har også afspejlet sig i resultatet, siger forbundsformand Gita Grüning.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094