23948sdkhjf

Polakker får næppe tilkendt efterbetaling

Kæmpesag viser hvorfor kædeansvar er nødvendigt, mener BAT-kartellet
En af danmarkshistoriens største sager om systematisk underbetaling af udenlandsk arbejdskraft er ifølge Gunde Odgaard, sekretariatsleder i BAT-kartellet og socialdemokratisk kandidat til Europa-Parlamentet, det virkeliggjorte eksempel på, hvorfor der skal indføres kædeansvar.

Det nordsjællandske byggefirma Our House A/S er ved en faglig voldgift dømt til at efterbetale 46 polske ansatte tilsammen 18,8 mio. kroner for underbetaling, manglende pension og søgnehelligdagsbetaling. De polske ansatte har - trods omfattet af overenskomsten - fået 60-80 kroner i timen og arbejdet op til 60 timer om ugen.

I Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening i København, der har ført sagen for to polske medlemmer, regner man ikke med at Our House betaler, idet betalingsfristen er overskredet, og der heller ikke er reageret på et efterfølgende påkrav.

- Vi har ad omveje hørt, at Our House er holdt op med at eksistere, og at aktiviteterne er flyttet over i et nyt firma. Derfor er næste skridt en konkursbegæring, så vi i det mindste kan sikre de polske arbejdere en del af deres tilgodehavende gennem LG, siger Silas Grage, faglig sekretær i BJMF.

Groft og bevidst

Ifølge voldgiftskendelsen, der er afsagt af en tidligere højesteretsdommer, har virksomheden “gjort sig skyldig i en grov, bevidst og systematisk tilsidesættelse af overenskomsten".

Direktør i Our House Ole Bohn kalder bevismaterialet fabrikeret.

- Det passer overhovedet ikke. De kommer med en masse timesedler, som er fabrikeret med den samme kuglepen. Der er ikke en eneste af de timesedler, hvor der er min eller Pers (Per Bohn, der er tilbudschef i Our House, red.) underskrift på. Det er noget, de har siddet og fabrikeret, siger Ole Bohn til DR Nyheder.

En af de største

I Dansk Byggeri, hvor Our House A/S er medlem, kalder afdelingschef Thorsten Wilstrup, sagen for en af de største med hensyn til efterbetaling til udenlandske arbejdstagere. Han oplyser, at der ikke er taget stilling til om sagen og dens karakter og størrelse giver anledning til konsekvenser for virksomhedens medlemskab af Dansk Byggeri.

I BAT-kartellet siger Gunde Odgaard, at sagen viser, hvorfor der er brug for et kædeansvar.

- Firmaet har arbejdet som underentreprenør for flere respekterede danske entreprenørvirksomheder, og jeg er sikker på, at de ville have sikret sig med bankgarantier eller kigget deres underentreprenør meget bedre efter i sømmene, inden de skriver kontrakt, hvis de havde haft en risiko for at hænge på snyderiet. Den største effekt af et kædeansvar ligger netop i det præventive. Københavns og Odense kommuner og Region Nordjylland har indført kædeansvar. Nu skal vi have staten og resten af landet med, siger Gunde Odgaard.

Regeringen har hidtil afvist at indføre kædeansvar og tvinge kommunerne til det.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.106