Plejeboliger opført i moduler
Kort byggetid, kvalitetshåndværk og reducerede driftsudgifter er nogle af årsagerne til, at Aarhus Kommune er ved at få opført 85 energivenlige plejeboliger i Risskov i moduler
Blokvogne med rumstore boligmoduler ankommer nærmest dagligt med i alt 85 næsten færdigbyggede plejeboliger samt diverse fællesfaciliteter som køkkener.
De mangler stort set kun tagpap og udvendig skiferbeklædningen samt den del af inventaret, som ikke er nagelfast. Alt er nidkært tapet og fuget hjemmefra, mens sådan noget som loftliftene, der til sin tid skal hjælpe personalet med at flytte de mest plejekrævende beboere fra sengene og ud i lejlighedernes tilhørende badeværelser, først monteres i lofterne umiddelbart før ibrugtagning.
Samlet i Løgstør
Det er Aarhus første energivenlige plejeboliger, som opføres i moduler, der er tale om.
Den væsentligste del af byggearbejdet med selve plejeboligerne er gjort i monteringshallerne hos producenten og totalentreprenøren Scandi Byg a/s, 150 km mod nordvest i Løgstør.
Virksomheden med et par hundrede medarbejdere har over de sidste 30 år udviklet sig til en af landets førende leverandører af industrielt fremstillet modulbyggeri - en byggeform, der ellers er mere kendt i eksempelvis Sverige og Norge og nu byggeriet i Aarhus.
I alt 7.700 kvm skal der bygges i Aarhus, hvoraf det væsentligste er plejeboligerne med stue med tekøkken, soveværelse og badeværelse, der bliver placeret i to bygninger bygget i to etager med karnapper - samt administrationsbygningen mellem de to.
Men komplekset med de nye plejeboliger indeholder også eksempelvis fælles wellnessfaciliteter, sundhedsklinik, sansehave m.m.
Blandt de driftsudgifter, der forventes reduceret, er energiomkostningerne herunder udgiften til vedligehold af et kostbart, men nødvendigt elproducerende solcelleanlæg.
Plejeboligerne, der er tegnet af Arkitektfirmaet Regnbuen fra Aarhus, opføres i lavenergiklasse 2015-standard, der normalt for det antal boliger kræver etablering af cirka 300 kvm solceller, for at eksterne energiudgifter kan holdes nede på de krævede 30 kWh pr. kvm om året.
Optimere tætheden
Scandi Byg har haft ekstra stort fokus på at optimere isoleringsværdi og tæthed i hver enkelt bygningsdel, hvilket igen betyder mindre behov for suppleringsvarme fra solcellerne, der både er kostbare i etableringsfasen og vedligehold.
Blandt de øvrige fordele ved at etablere plejeboligerne som præfabrikerede nævnes blandt andet at Scandi Byg indledningsvis har kunnet etablere en fullscale prøvebolig efter arkitekternes anvisninger. Her har de involverede i ro og mag kunnet studere virkelighedens plejebolig på Hedevej.
Den samlede budgetramme er på cirka 150 mio. kr.