23948sdkhjf

Cyklister får intelligente parkeringsløsninger

Nyt samarbejde i Øresundsregionen vil udvikle intelligente parkeringsløsninger for fremtidens cyklister
Bæredygtige transportsystemer er højt på agendaen i alle byer, og cykling er den bedste vej til at opnå grønnere og mere bæredygtige transportsystemer. Cykling mindsker miljøpåvirkningen fra trafikken, det reducerer støjen, og styrker folkesundheden.

I København, Malmø og Lund sker allerede cirka 40 procent af alle rejser med cykel. For at styrke cyklen som transportmiddel skal mulighederne for cykelparkering forbedres.

Det er især sikker og bekvem cykelparkering i stationsnære områder, som er et problem.

Kommuner og universiteter i Øresundsregionen har derfor startet et samarbejde for at udvikle nye, innovative løsninger for fremtidens intelligente cykelparkering.

I torsdags blev den første konference holdt over Øresund om fremtidens smarte cykelparkering, da kommuner, universiteter og virksomheder samledes på Aalborgs universitet i København.

Bilistens behov for øje

Den eksisterende praksis er, at planlægningen af nye boligkvarterer, shoppingcentre og kollektive trafikpunkter sker med bilistens behov for øje. Bilparkering styres af lovkrav, forretningsidéer og kollektive trafikplaner, men tilsvarende gælder sjældent for cykelparkering.

- Her er nytænkning nødvendig. Hvis Københavns veje ikke skal sande til i stillestående biltrafik, er det nødvendigt, at vi prioriterer cyklisterne og deres behov. Kun ved at få flere bilister til at rykke over i den kollektive transport og ud på cykelstierne bliver der plads til den nødvendige biltrafik på vejene. Hvis det skal lykkes, så kræver det, at der er et reelt alternativ til at tage bilen, og det skaber vi for eksempel ved at tilbyde en bycykel, som er både nutids- og fremtidssikret og samtidig skaber bedre plads til cyklisterne med brede cykelstier og ordentlige parkeringsmuligheder i hele byen. Hvis vi skal øge fremkommeligheden, må vi sætte bilerne bagerst, siger Morten Kabell (EL), der er teknik- og miljøborgmester i København kommune.

- Øresundsregionen er allerede en af verdens førende cykelregioner. Ved at samarbejde omkring smart byplanlægning, ikke mindst inden for cykelparkering, kan vi også her blive et forbillede. Vi skal blive en smart, grøn region og et forbillede inden for Smart City, siger Finn Lauritzen, Öresundskomiteens direktør.

Bæredygtige byer

Samarbejdet blev lanceret på konferencen “Smartere cykelparkering i Öresundsregionen" i torsdags, og det udfoldes i projektet Öresund Smart City Hub, som Öresundskomiteen driver sammen med Malmö stad, Københavns Kommune, Lunds universitet, Aalborgs universitet, Copenhagen Cleantech Cluster, Region Sjælland, Danmarks Tekniske Universitet, Lunds kommun, Sustainable Business Hub, Region Hovedstaden og Region Skåne.

Begrebet Smart City omfatter forskellige spørgsmål for udviklingen af grønne, bæredygtige byer. Fællesnævneren er integrationen af IT-løsninger og byplanlægning. Öresund Smart City Hub fokuserer på tre Smart City-spørgsmål: cykling, gadebelysning og vandhåndtering.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125