Der skal være vækst og liv på landet
Planlovsændring skal give vækst og liv i landdistrikter og beskytte vores kyster. Men det gør det ikke alene
- Vi vil åbne op for, at alle kommuner kan komme deres udsatte landdistrikter til hjælp, skabe muligheder og vækst. Derfor rydder vi op i den tidligere regerings bureaukratiske særregler og sætter fællesskabet og de fælles værdier i centrum med en forenkling af planloven, siger miljøminister Ida Auken. Med forslaget får kommunerne mulighed for at give tilladelse til mere erhverv og bebyggelse på en række områder, hvor regler i dag står i vejen for en sund udvikling.
Det kan for eksempel være et ønske om at indrette boliger i en gammel skole eller produktionsvirksomhed i et nedlagt mejeri.
Vækst på landet
- Vores store udfordring er at skabe vækst i landdistrikterne. Derfor foreslår regeringen, at alle kommuner med vanskeligt stillede landdistrikter nu får mulighed for at give tilladelse til byggeri af helårsboliger i nærheden af mindre bysamfund på landet. Kommunerne vil også få mulighed for at udnytte alle overflødiggjorte bygninger til helårsboliger og erhverv selvfølgelig under forudsætning af, at der tages hensyn til naturen, miljøet og naboerne, siger by, bolig og landdistriktsminister Carsten Hansen.
Det vil være en betingelse, at kommunerne ud fra kriterier såsom faldende beskæftigelse eller nedgang i antallet af husstande i hvert enkelt tilfælde vurderer, om der kan gives tilladelse.
I forhold til detailhandelen vil de to ministre også ændre lovgivningen, så blandt andre kommuner med mellemstore byer ikke længere kan tillade opførelsen af store udvalgsvarebutikker på over 2000 kvm som for eksempel byggemarkeder eller møbelbutikker. Det sker for at bevare levende bymidter.
Den tidligere regering gav med en ændring af planloven lempelser for 29 udvalgte kommuner i yderområderne. De 29 kommuner fik blandt andet mulighed for at bygge i kystnærhedszonen, som strækker sig fra kysten og 3.000 meter ind i landet, uden krav om en særlig begrundelse. Den ændring bliver fjernet, så der igen kun kan bygges, hvis der er særlige forhold, der taler for det.
- Vi mener, at ubebyggede kyster har en stor værdi for danskerne. Og de er grundlaget for at kunne skabe vækst i turismen især i landdistrikterne. Derfor skal vi passe på dem, og det gør vi nu igen, siger Ida Auken.
Kan ikke stå alene
Planen om ændringer i Planloven mødes med en vis skepsis, blandt andet hos Dansk Byggeri:
- Jeg ser det som en slags både-og forslag, siger Torben Liborius, afdelingschef i Dansk Byggeri.
- Det er jo rigtigt, at det bør være nemmere at konvertere egnede bygninger, for eksempel landbrugsbygninger, til andre formål. Det kan der være god fornuft i - i de tilfælde hvor en nedrivning ikke er mere formålstjenlig. Men når man taler om at ændre i planloven, så er det altså vigtigt at man ikke lægger hindringer i vejen for, at for eksempel nye butikstyper kan komme til i landdistrikterne. Vi kan risikere at fortsætte og endda forstærke den udvikling der allerede er i gang om et frilandsmuseum" i landdistrikterne. Nye og moderne butiksforsyningskoncepter er jo netop det, der skal være med til at holde liv i og skabe mere liv på landet. Hvis folk ikke kan købe det, de skal bruge efter en moderne målestok, ja så er det, at vi oplever butiksdød, og øger risikoen for, at landdistrikterne kommer til at fremstå som noget der var engang, siger han videre.