23948sdkhjf

Almen skepsis omkring grønne tage

Byggeskadefonden råder til øget agtpågivenhed og afsættelse af ekstra penge til driftsudgifter ved valg af plantebelægning
En af de mest erfarne inden for kontrol af svigt og skader, Byggeskadefonden, der gennemfører eftersyn i almene bygninger, er skeptisk omkring brug af græs på taget.

Fonden fraråder det direkte oven på trækonstruktioner, og den indskærper, at hvis en bygherre vælger græs på taget, så skal vedkommende være ekstra omhyggelig med tagprojekteringen og eftersyn, og så skal man budgettere med penge til fast vedligeholdelse og gennemgang af den slags tag.

- Vi har ikke så mange erfaringer med de grønne tage, men det er klart, at der er tale om et materialevalg, der har andre konsekvenser end traditionelle tagmaterialer. Først og fremmest skal tagkonstruktionen være helt uden svigt, da den kan blive udsat for en ekstra fugtudfordring, og skaderne er svære at lokalisere. Og i forvejen er tætte tagkonstruktioner en stor teknisk udfordring, så man indstiller sig på ekstra arbejde med tagprojekteringen. Og så skal der også sættes penge af til drift og vedligeholdelse, siger teknisk chef i Byggeskadefonden Jens Dons.

Grøn tagbølge

Den grønne tagbølge ruller for alvor i gang i denne tid med stadig større fokus og flere politiske miljøkrav.

København er en af de kommuner, der rider på toppen af den og ønsker mange grønne tage i kommunen. Det fremgik i går i Licitationen, hvor projektleder i Københavns Kommune, Dorthe Rømø, fortalte, at grønne tage er højt prioriteret i nye lokalplaner.

I den almene sektor er der også flere steder, hvor boligselskaberne vælger at anlægge grønne tage.

Men her er der også eksempler på problemerne med det.

Ved en storstilet renovering af betonkvarteret Gyldenrisparken på Amager valgte bygherren Lejerbo, at der skulle være græs oven på blandt andet et plejecenter med 5.000 kvm tag.

Et år efter anlæg opstod der alvorlig gennemtrængning af vand fra taget, og efterfølgende måtte man hive 200 kvm græs af for at lokalisere og udbedre skaden.

- Vi kunne se, hvor vandet kom ud, men ikke, hvor det kom ind, og derfor måtte en del af belægningen af, før vi kunne finde frem til skaderne og udbedre dem, siger projektleder Kurt Fjeldberg fra rådgiverfirmaet Wissenberg A/S.

Skaden var overraskende for dem, da der netop var gjort en ekstra indsats med taget, og der blev endda ventet fire måneder med at anlægge græs efter montering af tagpap, så man var sikker på, at det var tæt.

Bekymret teknisk chef

Hos Byggeskadefonden er teknisk chef, Jens Dons, bekymret, da det kan være uhyre svært at sikre, at tagkonstruktioner og inddækninger er 100 procent vandtætte i forbindelse med, at der kommer jord og planter op på det.

- Det er bare svært med dette materiel. Græs på taget er en ekstra belastning og udfordring og det skal bygherren have stort fokus på, og ikke mindst blive ved med at have fokus på fremover, siger Jens Dons.

Byggeskadefonden vil ikke sige, at bygherrer skal undgå dette materialevalg, men Jens Dons råder dog til, at man undgår græs på tagkonstruktion af træ, og at det kun bruges i forbindelse med fast underlag som beton.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093