Bygninger tæt på ét kvalitetsstempel
Bygninger kan snart bygges og sælges med én bæredygtigheds-certificering, der dækker både det sociale, miljø og økonomi
Certificeringen skal handle om bæredygtighed på de tre konkrete delelementer af et byggeri det sociale, det miljømæssige og det økonomiske.
Certificeringen skal bruges som bygherrekrav, og entreprenøren skal bygge efter det, men det skal også bruges af developere til at beskrive og sælge bygninger på. Den valgte certificering, DGNB Denmark, er en danske videreudvikling af det tyske certificeringssystem DGNB - Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen.
Ingen tvivl
- Det er ikke tvivl i mit sind om, at denne certificeringsform bliver det fremtidige kvalitetsstempel inden for moderne danske byggeri. Det er en bredt defineret certificering, som omhandler alle aspekter af et byggeri, og ikke som andre certificeringer, der fokuserer mere snævert på miljø eller energi. Nu får vi en certificering, der præcist karakteriserer bygningskvaliteten, og det betyder, at det bliver meget lettere at definere og forholde sig til fremtidens bygninger, siger Nikolaj Hertel.
Han er formand for bestyrelsen i Green Building Council Denmark og til daglig er adm. direktør i NCC Property Development.
Klar til maj
Det er en samlet byggebranche i nonprofit-organisationen Green Building Council Denmark, der står bag målsætningen og udviklingen af DGNB Denmark.
Beslutningen blev taget i oktober 2010, og nu er lanceringen af certificerings-systemet meget tæt på.
I øjeblikket er otte danske byggeprojekter ved at bliver vurderet og bedømt af det tyske DGNB-apparat og Green Building Council i forbindelse med at blive godkendt som praktiske eksempler på DGNB Denmark-bygninger.
Resultatet forventes om kort tid og vil blive lanceret på en konference i København den 24. maj. Og fra den dato er den danske version af DGNB i aktion.
Et af de firmaer, der har været meget aktive i udviklingen af DGNB Denmark er entreprenøren MT Højgaard, og et af de otte projekter, der er under vurdering, er da også bygget af dem. Det er KPMGs domicilbyggeri ved Flintholm Station i København, der stod færdig i december 2010. Salgsdirektør i MT Højgaard og med i styregruppen for Green Building Council Denmark, John Sommer, er da også overbevist om en stor gevinst ved en samlet certificering.
Mere konkret
- Der hersker en vis forvirring med hensyn, hvordan man nærmere definerer bæredygtighed. Når der nu indføres en certificeringsordning, der støttes bredt af byggeriets parter, bliver det mere konkret, hvad der skal til for at kalde et byggeri bæredygtigt. Og vi forventer fremover at møde krav fra flere bygherrer om, at byggeri skal opfylde kravene i ordningen, så de kan certificeres som værende bæredygtige, siger John Sommer til Licitationen.
Han glæder sig meget over, at netop økonomien i forbindelse med drift er med i DGNB-certificeringen, da interessen for det område er vokset.
- Der er meget mere fokus på omkostninger ved drift end tidligere, hvor der kun blev talt opførelsespris, siger han.
En af de byggeorganisationer, der også har været meget aktiv i Green Building Council Denmark er Danske Ark. Bæredygtighedskonsulent i Danske Ark, Mikael Koch er med i bestyrelsen.
- Det særlige ved DGNB er, at det er et bredt funderet certificeringssystem. Det har blandt andet det sociale element med, hvilket har fået en meget stor betydning for bygherrer, da flere virksomheder har fundet ud at indeklima-elementer som akustik, lys og luft er vigtige for at sikre medarbejdernes trivsel, og at det har en direkte påvirkning på blandt andet produktivitet, siger Mikael Koch.
Også andre
Lanceringen af DGNB Denmark vil ikke betyde udelukkelse af andre certificeringssystemer som det amerikanske LEED og det britiske BREAM. Det understreger bestyrelsesformand i Green Building Council Denmark, Nikolaj Hertel.
- Der vil stadigvæk være udenlandske investorer og andre som finder disse certificeringssystemer interessante, da de kender dem. Så de vil stadig være her. Men DGNB bliver den fremherskende, siger han.