Stor interesse for haver under metro
Ørestads beboere viser stor interesse for en række haver der er anlagt under den københavnske metro
De blev indviet i starten af juli og nu har 39 beboere allerede skrevet sig op til at få en have under Metroen i Ørestad City.
Projektet er et forsøg forud for overvejelser om at etablere mange flere haver langs med Ørestads Boulevard. Testhaverne er blevet skabt for at afklare efterspørgslen på de spirende stykker jord og finde frem til planter og blomster, der egner sig til arealet under Metroen.
Og efterspørgslen bliver ifølge næstformand i Amager Vest Lokaludvalg André Just Vedgren ikke noget problem.
- Det er gået utrolig stærkt, og vi er overvældet over, hvor mange der allerede har vist interesse. Det bekræfter vores formodning om, at rigtig mange byboere drømmer om at få jord under neglene. Endnu er der stadig en masse faktorer, der spiller ind, og som vi skal vurdere ved hjælp af testhaverne, men det tegner bestemt godt, siger André Just Vedgren, som er en af projektlederne på Metrohaverne.
Byliv i Ørestad
Haverne er på hver 5 x 9 meter og mellem dem opstilles 140 cm høje trækasser, som både kan rumme haveredskaber og siddemuligheder.
Metrohaverne er en viderebearbejdning af et projekt fra konkurrencen "Byrum for livet", der handlede om at skabe byliv ved sivegaden i Ørestad.
Udover at styrke bylivet i området skal haverne tilføre nogle nye og anderledes byrumselementer. På længere sigt er visionen bag projektet at skabe et parkstrøg med et større antal urbane haver og en grussti langs kanalen.
- Haverne er et bud på, hvordan vi bruger et hidtil uudnyttet rum i byen til at skabe et mødested i den lille skala via en bevidst arkitektonisk strategi, der forholder sig til Ørestads og Metroens store skala. Et sted i byen både for dem, der bruger haverne selv og dem, der bare går forbi. Det skal være et sted, hvor det er interessant og sjovt at gå, og hvor man kan møde naboen over hækken, se et æbletræ blomstre eller sommerfugle sætte sig i en busk, siger Jacob Kamp, som er landskabsarkitekt og partner hos 1:1 landskab.
Biologisk mangfoldighed
Metrohaverne er en del af Amager Vest Lokaludvalgs bydelsplan, som afleveres til Københavns politikere til oktober.
Hvis testhaverne bliver en succes, vil lokaludvalget bringe projektet videre til byens politikere, da det ifølge Amager Vest Lokaludvalg er i direkte tråd med Københavns Kommunes klimatilpasningsplan og kommuneplan.
Projektet skaber nemlig en større biologisk mangfoldighed, grønne åndehuller og byliv i byens rum.