23948sdkhjf

Bygge- og boligstatistik er plaget af forsinkelser

Dansk Byggeri vurderer over mål i sager om boligbyggeri, mener Danmarks Statistik, som forklarer de statistiske usikkerheder
Dansk Byggeri er i artiklen "Der bygges meget få nye boliger" i Licitationen – Byggeriets Dagblad fra 10. februar citeret for en skarp kritik mod Danmarks Statistiks opgørelse over påbegyndt boligbyggeri. Seniorøkonom Finn Bo Frandsen fra Dansk Byggeri nævner således, at Danmarks Statistiks tal er så usikre, at de bør opjusteres med 50 procent fra cirka 10.800 til 16.500 påbegyndte boligbyggerier i 2011.

Hos Danmarks Statistik medgiver vi, at der er en usikkerhed forbundet med vores opgørelse, og derfor gør vi også i vores nyhedsbrev "Nyt fra Danmarks Statistik" tydeligt opmærksom på, at tallene skal tages med forbehold. Usikkerheden skyldes primært, at kommunerne ikke indberetter til Bygnings- og Boligregistret (BBR-registret) i overensstemmelse med reglerne. Det betyder, at mange indberetninger er både halve og hele år forsinkede.

Det er en problematik, som vi er yderst opmærksomme på hos Danmarks Statistik. Så når Finn Bo Frandsen er citeret for at sige, at vi ikke korrigerer for forsinkelserne, så er det ikke korrekt. Danmarks Statistik har udviklet en estimeringsmodel, som i det konkrete tilfælde betyder, at de 8.194 indberettede påbegyndte boliger i 2011, som vi har fået, er opjusteret til 10.840. Modellen er endnu ikke så solid, som vi kunne ønske, fordi det er meget svært at finde et fast mønster i de forsinkede indberetninger, og derfor kan tallet blive endnu højere end vores estimat.

Men Finn Bo Frandsens opjustering med 50 procent, mener vi er meget højt sat. Han siger da også selv, at der er tale om "skøn" og "forventninger". Finn Bo Frandsen har oplyst til Danmarks Statistik, at hans skøn er baseret på tal fra Boligministeriet, og her finder vi formentligt endnu et par årsager til, at han forventer et noget højere tal.

For det første medregner Boligministeriet ombygninger, fordi det også er noget, som de skal give tilsagn til. Ombygninger indgår ikke i vores statistik over påbegyndelser. Boligministeriet har oplyst til Danmarks Statistik, at der er tale om i omegnen af 1.500 sager i den kategori.

Derudover dækker begrebet "påbegyndt" ikke over helt det samme hos Boligministeriet, som det gør i BBR. I BBR tæller boligbyggeriet først som påbegyndt, når bygherren oplyser, at spaden er stukket i jorden, mens forventede påbegyndelser også tæller med i opgørelsen hos Boligministeriet. På den baggrund kan der formentligt trækkes endnu 1.000 sager fra Finn Bo Frandsens regnestykke.

Danmarks Statistik vil, som Dansk Byggeri efterlyser, gerne lave en statistik på området, som er mere solid end den nuværende. Derfor har vi flere gange gjort BBR opmærksom på problemet i, at kommunerne indberetter for sent. Ind til der er rettet op på det problem, forsøger vi på bedste måde at kompensere for de manglende indberetninger med vores estimeringsmodel, som vi løbende forsøger at forbedre.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095