Gigantbyggeplads skal overenskomstdækkes
Fagforeninger varsler, at alle udenlandske entreprenører på affaldsselskabs nybyggeri skal på dansk overenskomst
I alt angiveligt 13 forskellige entreprenører med flere end 250 personer er i gang på den store byggeplads på Håndværkervej, men formentlig ingen af de udenlandske entreprenører er dækket af dansk overenskomst.
- Og mange af folkene arbejder på alt andet end danske vilkår. Vi har konstateret, at en gruppe polske svejsere får 55 kroner i timen, siger Jacob Birch Laursen, formand for Dansk Metals afdeling i Roskilde.
Han er stærkt forarget over, at der ikke er mere styr på løn- og arbejdsforholdene på en stor byggeplads med en offentlig bygherre.
- Men vi må nu tager firmaerne fra en ende af og rejse krav om overenskomst og om nødvendigt konflikte os til en, så vi kan få skabt ordentlige løn- og arbejdsforhold, siger han.
Skal have overblik
Næstformand i 3F Roskildeegnen Ole Holtse Olsen oplyser, at han er ved at skabe sig et overblik over entreprisekæden og derefter vil stille krav om overenskomst for de arbejdsområder, som 3F organiserer.
- Vi har ikke set lønsedler, men har mundtligt fået at vide, at nogle af de polske arbejdere får seks euro i timen, og det er alt andet end dansk løn, hvis det er rigtigt, så der ligger vist et stort stykke arbejde med at få skabt ordnede forhold, siger han.
Der er også stillet krav om dansk overenskomst med det polske stilladsfirma på pladsen.
- Tilsyneladende får de polske stilladsarbejdere en fornuftig løn, men den skal vi nu have dokumenteret, og tilbagemeldingen fra virksomheden er, at man er indstillet på at tegne overenskomst, og det imødeser vi, siger stilladsformand John Ekebjærg-Jakobsen.
Ikke vores bord
Bygherren Kara/Noveren mener ikke, at løn- og arbejdsforhold for entreprenørerne er et anliggende, som affaldsselskabet skal blande sig i.
- Løn- og arbejdsforhold er et anliggende mellem den enkelte og hans arbejdsgiver eller mellem fagforeninger og virksomheder eller arbejdsgiverorganisationer, og der er klare fagretlige regler for, hvad man gør. Det blander vi os ikke i, siger direktør Thorkil Jørgensen.
Han oplyser, at når der er mange udenlandske virksomheder på byggeprojektet skyldes det, at de har ekspertise i forbindelse med kedel, turbine og røggasanlæg, som simpelthen ikke findes i Danmark.
En søgning i det lovpligtige RUT-register viser, at 20 udenlandske virksomheder er anmeldt med arbejdsadresse på Kara-byggepladsen i Roskilde.
Det ny forbrændningsanlæg i Roskilde har et budget på 1,3 mia. kroner. Ni sjællandske kommuner ejer Kara/Noveren.