23948sdkhjf

Dystre udsigter for dansk økonomi

Det var ikke med de optimistiske briller, at regeringen offentliggjorde sin vækstredegørelse i går. Sæt gang i byggeriet, lyder opfordringen blandt andet
Danmark har en meget skuffet økonomi- og indenrigsminister. For 2012 er ikke blevet det år, Margrethe Vestager (R) havde troet eller håbet på.

Det konkluderede hun oven på den økonomiske redegørelse, hun fremlagde i går. Den viser en negativ økonomisk vækst på 0,4 procent i 2012, og en beskæftigelse, som først begynder at stige igen i andet halvår af 2013.

Dermed går prognosen stik imod regeringens egne forventninger for blot tre måneder, hvor den spåede en økonomisk vækst på 0,9 procent.

- Væksten udeblev både ude og hjemme. Men regeringens mange initiativer giver grobund for vækst i 2013. Der er udsigt til en jævn vending af dansk økonomi, og til at ledigheden begynder at falde fra midten af næste år. Efterhånden som den europæiske økonomi igen kommer på fode, vil øget dansk eksport være godt for økonomien, siger Margrethe Vestager.

Fra regeringens eget bagland i fagbevægelsen lyder der dog en opfordring om at sætte gang i renoveringen af den offentlige bygningsmasse for at øge beskæftigelsen. For her findes et uforløst potentiale.

- Vi skal have meget mere gang i energirenoveringer af den offentlige bygningsmasse. Det vil både sætte gang i beskæftigelsen og være godt for klimaet, og dermed være et væsentligt bidrag til at vende den negative udvikling i dansk beskæftigelse, siger LO-formand Harald Børsting.

Højere afgifter

Fra byggeriets rækker kommer en bredside mod regeringen, som har skabt vanskelige vilkår for erhvervslivet og væksten.

- Erhvervslivet er nøglen til økonomisk vækst, og dermed er det paradoksalt, at regeringen har pålagt erhvervslivet nye høje afgifter i form af for eksempel et forhøjet AER-bidrag. I stedet for at belaste erhvervslivet med nye udgifter, så er der et akut behov for at minimere udgifterne, siger adm. direktør Niels Jørgen Hansen fra Tekniq, der efterlyser konkrete tiltag, der forbedrer virksomhedernes konkurrenceevne.

Mens regeringen forventer, at BNP falder med 0,4 procent i år, lyder forventningen samtidig, at BNP vokser med 1,2 procent i 2013 og 1,6 procent i 2014.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156