23948sdkhjf

Grøn profil til grønne områder

At kirkegården eller forpladsen skal være smuk og grøn, er ikke altid så lige til, men et firma har givet både kirkegården og andre pladser muligheden for at blive mere grønne og mere tilgængelige
Der findes mange modeller til mere “bæredygtighed" eller det at være grøn.

Steder som kirkegårde og grønne arealer er ofte smukke og flotte at kigge på, men går man det efter i sømmene, er det måske ikke helt så grønt, som det kunne være.

Det mener i hvert fald firmaet Dansk Overflade Behandling DOB I/S med kontor i Brenderup. Her har man udviklet en ny type bitumen, som ikke er sort, men baseret på vegetabilske olier, som gør at belægningerne er langt mere miljøvenlige at arbejde med, men ikke mindst også, at man kan få den stenfarve frem, man gerne vil have et givent sted.

- Vi har indtil nu lavet nogle få kirkegårde, hvor vi har belagt nogle stier med den nye Vegecol, som den er døbt, fortæller marketingchef, Charlotte Nyeng fra firmaet.

Bedre tilgængelighed

- En stor sidegevinst er, at tilgængeligheden på kirkegårdens stier bliver langt bedre, fordi det jo er at sammenligne med en asfalteret sti. Blot er det en belægning, der har lige præcis den stenfarve, man gerne vil have, fordi det nye vegetabilske bindemiddel er helt klart og gennemsigtigt. Dermed er det slut med sten i de højhælede sko, når bruden skal til alters, og det er langt nemmere for for eksempel kørestolsbrugere at komme frem på kirkegårdstierne, i forhold til på stier med perlegrus, som så ofte ses på blandt andet kirkegårde, erklærer hun.

Der er mange muligheder i det nye produkt, som ganske vist som tingene ser ud lige nu, er lidt dyrere end en traditionel asfaltbelægning, men fordelene er så mange, at det langt overvejer ulemperne, mener hun.

- Denne løsning er optimal på stisystemer, på golfbaner, kirkegårde som nævnt, hos virksomheder og på parkeringsarealer.

- I forhold til en grusbelægning, som jo kræver vedligeholdelse, er det beregnet, at en investering i en Vegecol belægning er tilbagebetalt i løbet af fire år, og har en levetid på omkring ti år, før der skal gøres noget ved den. I de ti år er den vedligeholdelsesfri, siger hun til Licitationen.

Leg med designet

- Når man arbejder med dette produkt, er der mulighed for at lege med designet, og det har betydning for blandt andre landskabsarkitekterne, fordi de kan variere stenfarven alt efter omgivelserne, så man ikke altid bare ser en sort overflade, fortæller hun.

Firmaet har blandt andet lavet belægninger på Gjellerup Kirke, Odense Eventyr Golf og på Grundfos, og et kommende projekt er i Legoland, hvor forlystelsesparkens nye Polarland også skal have en belægning af denne type.

- Til næste år skal vi lave et projekt i Botanisk Have i København, hvor man også vil kunne se de muligheder der er i denne type belægninger, fortæller hun.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.098