Løndumping for skattekroner
Socialdemokratisk gruppenæstformand anklager kommuner for at være med til at "smadre konkurrencen" i lokalområderne
Årsagen til den kontante udmelding er en sag fra Vesthimmerlands Kommune, hvor et taxi-selskab uden overenskomst ifølge fagbevægelsen dumper lønnen, og en af taxaselskabets største kunder er Vesthimmerlands Kommune.
- Kommunen har helt efter bogen krævet i sit udbudsmateriale, at taxaselskabet overholder de gældende overenskomster. Men det hjælper jo ingenting, hvis kommunen efterfølgende lukker øjnene for snyderiet, siger Ane Halsboe-Larsen, der peger på, at gør kommunerne ikke mere aktivt noget for at stoppe, at deres leverandører trykker de ansattes løn, er kommunerne med til at smadre konkurrencen i lokalområderne.
- Der er masser af virksomheder, der gerne vil overholde reglerne, men de får ikke en chance, når kommunerne giver ordren til de firmaer, der underbyder og ikke spiller efter reglerne, fortæller Ane Halsboe Larsen, der også er opmærksom på, at forholdene i byggebranchen med østeuropæisk arbejdskraft skaber problemer for både danske firmaer og de ansatte.
Forståelig undren
Ane Halsboe Larsen siger til Licitationen, at man godt, trods EUreglerne, kan stille krav i forbindelse med udbud, der indirekte vil sikre, at primært danske firmaer kan komme i betragtning:
- Det gælder blandt andet kravet om et vist antal lærlinge. Det må bare ikke være konkurrenceforvridende. Vil man operere i Danmark og løse opgaver for danske skattekroner, må man leve op til de stillede krav, siger Ane Halsboe-Larsen.
Ifølge den seneste opgørelse er der registreret cirka 58.000 østarbejdere i Danmark, mange af disse i byggebranchen.
Ane Halsboe-Larsen forstår derfor godt, at mange danskere undrer sig over, at så mange danskere skal gå arbejdsløse og modtage dagpenge, når også staten og kommunerne anvender østeuropæisk arbejdskraft.
Forrykt udvikling
- Jeg har ikke noget imod østarbejdere i Danmark, men det er forrykt, at vi skal se på, at mange er på det danske arbejdsmarked uden at spille efter de danske regler for løn og arbejdsforhold.
Danske firmaer, der overholder overenskomsterne og giver de ansatte nogle ordentlige arbejdsvilkår, har ikke en chance. Det er også en falliterklæring på forhånd at regne med, at de store anlægsopgaver bliver med udenlandsk arbejdskraft, fordi dansk arbejdskraft ikke kan konkurrere på lønningerne. Det er et symptom på, hvor stort problemet er. EU har udsat en revision af Udstationeringsdirektivet, men den kamp er ikke færdig, siger Ane Halsboe-Larsen.