Polsk firma erkender brud på overenskomst
Fagforening og det polske Budomex skal nu gennemgå hver enkelt Budomex-medarbejders forhold for at se om de har penge til gode
Det mener en fagforeningsformand fra 3F-afdelingen Aarhus Rymarken og formentlig også omkring 100 polske bygningsarbejdere fra entreprenørfirmaet Budomex. De får nemlig et kontant udbytte af tilliden og kontrollen.
Det vurderer Ole Vagn Christiansen, formand for Anlægs- og Bygningsgruppen i 3F-afdelingen.
- Uden den tillid, som det efterhånden er lykkedes at opbygge overfor en stor del af de polske medarbejdere hos Budomex, ville vi ikke have haft mulighed for at dokumentere vores påstande om en række overenskomstbrud på Navitas, siger han.
Det drejer sig om opførelsen af Navitas, Aarhus nye centrum for energi, innovation og uddannelse - et byggeri på 38.000 kvm på De Bynære Områder på Aarhus Havn - med Aarhus Universitet, Ingeniørhøjskolen og Århus Maskinmesterskole som bygherrer. Det er entreprenørvirksomheden E. Pihl & Søn A/S, der udfører arbejdet i totalentreprise med polske Budomex som underentreprenør på en væsentlig del af betonarbejdet. Budomex er indmeldt i Dansk Byggeri og dermed omfattet af dansk overenskomst.
Beregning af hver enkelt
- Vi har længe haft mere end blot mistanke om, at Budomex ikke overholder overenskomsten på en række områder med hensyn til ikke mindst overtidsbetaling, men først efter vi har fået skabt tillid til de polske arbejdere og nogle af dem har meldt sig ind i fagforeningen, har de turdet fortælle om forholdene. Det er senest sket på et organisationsmøde forleden, hvor repræsentanter for Budomex erkendte overenskomstbruddene, oplyser Ole Vagn Christiansen.
Det blev på mødet aftalt, at fagforeningen og Budomex sammen gennemgår medarbejdernes lønsedler og arbejdssedler med henblik på at få opgjort, om og i givet fald hvor meget de enkelte medarbejdere er blevet snydt for i eksempelvis overtidstillæg og sygeløn.
Ole Vagn Christiansen vil ikke komme med et bud på, hvor stor efterbetalingen til de polske arbejdere vil blive, men han er ikke i tvivl om, at det bliver et stort beløb".
- Samtidig er der skabt en god dialog, så ud over at vi på den ene side får ryddet op og polakkerne får hvad de har til gode efter overenskomsten, så tror jeg på et langt bedre samarbejde fremadrettet, siger han.
Ser fremad
Kontorchef Jørgen Boje fra Dansk Byggeri siger til Licitationen, at påstanden om overenskomstbrud må stå for fagforeningens egen regning.
- Der er faglige sager i gang, og de skal ikke løses gennem pressen. Der er blandt andet en fortolkningstvist om hvordan man definerer varierende ugentlig arbejdstid, og den skal vi have afgjort før vi kan slå fast, hvordan man må tilrettelægge arbejdet. Det positive er, at vi er enige om at kigge fremad, og at der er gode intentioner om at snakke sammen, siger han.
3F Aarhus Rymarken har i øvrigt inviteret de polske arbejdere fra Budomex til møde i fagforeningen i morgen, lørdag, hvor giver frokost samt en orientering om overenskomsten og det udredningsarbejde, som Budomex og fagforeningen er gået i gang med.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Budomex danske projektdirektør Janusz Maciejkowisz.