23948sdkhjf

Nu er glødepæren snart fortid

Næste år træder forbuddet mod glødpærer i kraft. Men ingen grund til panik, påpeger landets installatører
Symbolet på den gode idé og en af hjørnestenene i den industrielle revolution – Edisons glødepære – bliver fra 1. september i år endeligt taget af hylderne, og fra 2013 er der totalforbud mod glødepærer.

Dermed er glødepæren fortid, når de sidste glødepærer brænder ud i de danske hjem og skal erstattes af nye, mere miljøvenlige alternativer.

- Men der er ingen grund til at gå i panik. Der er masser af andre typer af lyskilder, der kan træde i stedet for glødepæren, men det drejer sig om at vælge den lyskilde, der passer bedst til den belysning, man har brug for, siger Søren Rise, der er chefkonsulent i Tekniq.

En afvejning

Ofte vil valget være en afvejning mellem, hvad der teknisk set er den bedste løsning, og så hvordan komfort og energiforbrug spiller sammen med teknikken. Selv om markedet for lys efterhånden er ganske stort og kan virke uoverskueligt, så er der ifølge Søren Rise en række tommelfingerregler, man kan følge.

For det første kan sparepærer benyttes alle de steder, hvor man skal have oplyst et rum.

Undtaget er dog rum, hvor der er specielt behov for at kunne genkende farver meget nøjagtigt. Sparepærerne er som hovedregel også problematiske, hvis man ønsker lysdæmper i rummet eller benytter elektroniske kontakter som for eksempel lamper styret af en bevægelsesmelder.

Så selv om anvendelsen af sparepærer giver den bedste energibesparelse, så giver de en lidt dårligere lyskvalitet og kan i de fleste tilfælde ikke lysdæmpes.

Mere energi

Halogenpærer kan benyttes i de rum, hvor man ønsker at have den bedst mulige lyskvalitet eller har et ønske om at kunne dæmpe lyset.

Halogenpæren har været benyttet i lang tid i spots, men findes også i en version, der passer i en fatning til almindelige glødelamper.

Halogenpærer bruger mere energi end en sparepære, men mindre energi end en glødelampe. Til gengæld har halogenpæren et lys næsten identisk med glødepæren, og den kan dæmpes.

Fremtidens lys

Hvad angår LED-lys bliver det ofte opfattet som fremtidens lys. Det er det også, påpeger Søren Rise.

Men reelt må man sige, at den fremtid endnu ikke er kommet til de danske hjem. LED findes i dag især i størrelser, der passer til udskiftning af halogenpærer. LED-pærer har den samme svaghed som sparepærer.

De versioner, der findes i dag, kan normalt ikke dæmpes, og i flere tilfælde vil LED-pæren få en kort levetid, fordi transformere foran spotlampen ikke er beregnet til pærer med LED-lampens lave energiforbrug.

Så hvis der skal anvendes LED-pærer, så anskaf en lampe, der passer til den, eller tal med din installatør om at vælge rigtigt.

- Der findes en lyskilde til alle situationer – også fremtiden – det gælder blot om at vælge den rigtige. Hvis man er i tvivl, kan man altid kontakte sin lokale elinstallatør, siger Søren Rise.

Udfasningen af glødepæren har fundet sted siden 2009, hvor 100 watt-pæren blev udfaset. Siden er både pærer på 75 og 60 watt udfaset og i 2012 bliver glødepærer på 15, 25 og 40 udfaset, inden glødepærerne forbydes helt i 2013.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.083