23948sdkhjf

Mere selvstyre til store renoveringer

De offentlige investeringer i byggeriet forventes at falde med 20,1 procent næste år. Det forudser DI Byggematerialer, der efterlyser mere selvstyre til dem, der kender deres egne renoveringsbehov
Byggebranchen bør fokusere på renoveringsmarkedet herunder energirenovering, mener DI Byggematerialer, der netop har udgivet sin nyeste økonomiske gennemgang.

Den tager fat på det altoverskyggende problem, at aktiviteten i byggeriet gennem længere tid har været lav, og at den tendens forplanter sig til andre dele, herunder til materialeproducenterne.

Indtil nu har renoveringer af boliger holdt boliginvesteringerne oppe, men ikke de seneste to kvartaler. Dermed er den omstilling, der kræver, at flere i byggebranchen skifter hest fra nybyggeri til renovering, yderligere blevet påkrævet.

Men spørgsmålet er, om det i sig selv er nok. Det er erfaringen fra branchen, at fremrykkede investeringer ikke altid virker. Effekten lander ikke, hvor man forventer at den lander, ifølge DI.

Ikke mere “stop & go"

Når landsbyggefonden for eksempel godkender et renoveringsprojekt i de almennyttige boliger, går der ni måneder, før man går i gang, og så kan der i mellemtiden være sket meget i en konjunkturfølsom branchen.

Så jo flere “stop and go-ordninger", der sker politisk i forhold til at øge byggeaktiviteten, jo værre bliver det, lyder budskabet fra Dansk Industri og DI Byggematerialer.

Derfor er budskabet i tillæg til den nye rapport, at man bør tænke langsigtet og ikke hele tiden fremrykke investeringer.

Lejernes penge i Landsbyggefonden er jo for eksempel politisk styret, og derfor vil det ifølge DI Byggematerialer være bedre at lade boligselskaberne disponere over midlerne selv, så de kan bruge dem, når der er behov.

På den måde slipper man for hele tiden at ansætte en masse medarbejdere, fyre dem igen - og så begynde forfra én gang til.

Magre år forude

- De offentlige investeringer i byggeri forventes at falde med hele 20,1 procent i 2013. Det skyldes i høj grad regeringens kickstartpakke som jo består af fremrykkede investeringer, siger branchedirektør Elly Kjems Hove fra DI Byggematerialer.

Hun mener, at hensigten med de mange fremrykkede investeringer er god nok:

- Vi skal have gang i byggeriet i Danmark, og det skal gavne økonomien. Men eftersom der er tale om investeringer, som alligevel skulle være foretaget, venter der nogle år med meget få offentlige investeringer, siger hun.

En sen effekt

Erfaringerne fra lignende tiltag under de tidligere SR- og VK-regeringer viser samtidig, at virkningen på den økonomiske vækst og beskæftigelse kommer langt senere end planlagt, vurderer DI Byggematerialer.

- Denne forsinkede effekt kan betyde, at investeringerne kommer for sent til at gavne økonomien, og risikoen er derfor, at de puster for kraftigt til en positiv økonomisk udvikling, der allerede er i gang. Man skal være varsom med at bruge fremrykninger som et konjunkturregulerende instrument. Specielt i en byggebranche som i forvejen er meget konjunkturfølsom, siger Elly Kjems Hove.

I stedet anbefaler DI Byggematerialer, at der søges langsigtede løsninger, som sikrer bedre rammebetingelser for den danske byggebranche.

- Samtidig må vi selv i branchen skabe et marked i vækst ved at udvikle os og konstant tilbyde bedre, billigere og mere effektive løsninger, siger hun.

En DI-analyse for byggevareeksporten ventes klar senere i denne uge.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094