Ledige håndværkere mister ret til dagpenge
Fagforbund og a-kasser appellerer til regeringen om at finde varige løsninger
Formanden for Malerforbundet Jørn Erik Nielsen synes det er fint, at regeringen har fokus på at skabe arbejdspladser til de ledige.
- Det er positivt, at man vil tage initiativer, som skal skaffe de ledige i arbejde, men kæden hopper af, når man vil straffe dem, der ikke får skaffet sig et job, og ingen bilder sig jo ind, at man med en snuptagsløsning lige skaffer job til alle dem, der er ved at falde ud af dagpengesystemet, siger Jørn Erik Nielsen, formand for Malerforbundet.
Han opfordrer derfor til nu og her at sikre de personer, der risikerer at falde ud af dagpengesystemet og så i øvrigt arbejde for permanent at få tilbagerullet genoptjeningsretten til et halvt år.
- Det er en skandale og topmålet af arrogance ikke mindst fra de radikale, at man kynisk ser på økonomi og ikke de personer, som uden skyld er havnet i ledighed. Der er krise, ikke bare i byggeriet, men generelt på arbejdsmarkedet, og jobbene er der jo simpelthen ikke, siger han.
Jørn Erik Nielsen mener, at politikerne glemmer, at dagpengesystemet er en del af den danske flexicurity-model.
- Sikkerhed for ikke at stå uden forsørgelsesgrundlag i forbindelse med fyring er en forudsætning for fleksibiliteten på arbejdsmarkedet, hvor arbejdsgiverne med kort varsel kan skille sig af med deres ansatte, og derfor er ikke mindst fordoblingen af genoptjeningsretten til et år et skridt til at undergrave den danske aftalemodel, siger Jørn Erik Nielsen.
Brug for feberredning
En opgørelse fra Byggefagenes Arbejdsløshedskasse viser, at 111 malere og knap 100 medlemmer af Blik- og Rørarbejderforbundet står til at miste deres dagpenge, hvis de ikke får arbejde inden nytår. Det svarer for begge gruppers vedkommende til hver femte af de ledige.
- Tallene er naturligvis forbundet med usikkerhed, idet en del naturligvis vil få arbejde inden da, men at det er en stor gruppe, der mister deres dagpenge, er der ingen tvivl om, og tallet vil blot stige hen over foråret 2013, men jo længere ud i fremtiden, jo større bliver usikkerheden. Der er imidlertid ingen tvivl om, at her er tale om et reelt problem, som politikerne skal have løst så hurtigt som muligt, vurderer Morten Sloth, leder af Byggefagenes A-kasse.
I El-fagets A-kasse er der 220 eller omkring hver sjette ledig, der står til at falde ud af dagpengesystemet til nytår.
- Der er tale om dem, der i øjeblikket er ledige og hvis ret til dagpenge bortfalder til nytår som følge af de nye regler. Derudover der personer, som i øjeblikket er i beskæftigelse, men som ikke har genoptjent retten til dagpenge og vil falde ud af systemet, hvis de bliver ledige igen i løbet af efteråret. Det understreger, at der er behov for en feberredning, og det er ikke nok blot med en ny midlertidig udskydelse af dagpengestramningerne. Det udskyder blot problemet. Det løser det ikke, siger Jørgen Have Poulsen, leder af El-fagets A-kasse.
7.000 med forlængning
En helt ny optælling i a-kasserne viser, at 7.000 ledige har fået forlænget deres dagpengeperiode med op til et halvt år i juli.
Derfor er det nu muligt for a-kasserne at tælle de ledige, der får forlænget deres dagpengeperiode. Det giver et helt konkret billede af dagpengereformens konsekvenser, mener Verner Sand Kirk, direktør i brancheorganisationen AK-Samvirke.
- Nu kan vi for første gang se hvor mange, der er på vej til at miste dagpengene. Det overrasker os dog ikke, at så mange ledige får forlænget deres dagpengeperiode. Tallet svarer helt til, hvad vi har forventet, siger han.