Husejere frygter store kloakudgifter
Ida Aukens plan om spildevandsrensning skaber bekymring hos 40.000, der skal investere i nye anlæg borgerne har ikke pengene, klager blandt andre Lolland Kommune
På Lolland vækker det så stor bekymring, at de lokale politikere nu vil bede Ida Auken om hjælp til de mest trængte husejere.
- Vi har mange borgere i kommunen, som er økonomisk udfordret og som ikke er i stand til at betale er nyt rensningsanlæg, eller en ny kloak- og tilslutningsafgift. Og de kan heller ikke låne penge. Derfor må det være rimeligt, at Folketinget, som laver den ene bankpakke efter den anden, også hjælper nogle af de borgere, der har mest brug for hjælp måske med at kautionere for lån, siger Gert Mortensen (S), der er formand for Klima-, Miljø- og Teknikudvalget i Lolland Kommune.
Ingen vej udenom
Den nye vandplan, der blev lanceret i december i 2011 konkluderer, at 40.000 husstande i Danmark skal have forbedret deres spildevandsrensning, så åer og vandløb ikke længere bliver forurenet.
Ifølge miljøminister Ida Auken er der ingen vej uden om.
Hun udtalte i forbindelse med lanceringen af planen i en pressemeddelelse:
- Regeringens beslutning om indholdet af vandplanerne er et væsentligt element i forbedringen af vandmiljøet. Det er endvidere min vurdering, at vandmiljøet har brug for en indsats, der ligger ud over niveauet i de aktuelle vandplaner. Men på spildevandsområdet får vi taget ordentlig fat på en opgave, som har ligget og ventet i mere end et årti. Alt for mange ejendomme i det åbne land leder deres urensede spildevand direkte ud i naturen. Det er skadeligt for miljøet - og unfair over for alle de borgere - som i årevis har betalt for rensning af deres spildevand.
Nyt system
Konsekvensen af denne plan er, at kommunerne nu skal kræve, at en række af deres husejere enten sørger for at koble sig på det eksisterende kloakanlæg med udgifter til stikledning og tilslutningsafgift, eller de skal lave deres eget separate og godkendte rensningsanlæg på grunden.
Miljøproblemerne med mange af de eksisterede anlæg er reelle.
Mange steder er der gamle septiktanke og andet, som kan være løbet over til skade for naturen, da mange kemikalier fra husholdninger derved ryger urenset ud i naturen.
Derfor har det været presserende for regeringen at få strammet op på dette område, da det udgør en større forureningskilde.
Men kravene får snart konsekvenser hos de enkelte borgere, og den udfordring er der nogle borgere, der kan løfte, mens andre ikke kan.
2268 huse
På Lolland er der ifølge kommunens tekniske direktør, Bjarne Hansen, 2.268 huse, der bliver ramt af de nye regler.
Kravene er endnu ikke udsendt til de enkelte borgere. Men mange, der forventer, at de bliver omfattet af reglerne og ikke har midler, har allerede udtryk deres frustration over for kommunen.
Og det bekymrer udvalgsformand Gert Mortensen (S).
- I vores område er der rigtige mange huse, hvor der hverken er nogen friværdi, og hvor husene er mindre værd, end hvad realkreditselskaberne vil låne til. Det betyder, at disse husejere ikke aner, hvad de skal stille op i den her situation, som kan blive rigtig dyr, siger Gert Mortensen.
Tilslutningsafgiften i Lolland er omkring 35.000 kroner, og hvis der skal en entreprenør til at grave og lægge rør på ejendommen kan det ifølge Gert Mortensen nemt løbe op i 25.00 til 55.000 kroner, så det betyder at den enkelte husejer kan ende med at skulle skaffe 80.000 kroner, og det er ganske enkelt umuligt, mener Gert Mortensen.
Lolland Kommune vil nu bede miljøministeren om hjælp.
Ikke rimeligt
De samme tanker ligger hos Parcelhusejernes Landsforening, hvor formand Allan Malskær, frygter at rigtige mange borgere kan bliver hårdt ramt af de nye miljøkrav.
- I sin yderste konsekvens kan det jo ende med husejere, der går fra hus og hjem, fordi de ikke kan leve op til en meget ambitiøs miljøplan. Der kan ikke passe. Politikerne er nødt til at udvikle nogle modeller, der kan rette op på det her. Der må udvikles nogle alternative finansieringsmuligheder, der kan rette op på det her. Det er ikke rimeligt, at borgere, der har købt et hus i god tro lige pludselig skal betale en kæmpe regning, siger han.
Det var ikke muligt for Licitationen at få fat i miljøminister Ida Auken, så hun kunne kommentere sagen.