Klimavisioner svirrer i København
Borgmestre i og omkring hovedstaden overgår hinanden i bud på bæredygtig fremtid
Både Frank Jensen fra København og Thomas Lykke Pedersen fra Fredensborg var helt oppe på de høje nagler om, hvordan vækst og bæredygtig udvikling kan gå hånd i hånd i fremtiden.
Og de mener begge, de kan sikre den udvikling.
- København har en vision om at være den første CO-neutrale hovedstad i Verden i 2025. Det kan lyde som en selvmodsigelse i forhold til den aktuelle store vækst i indbyggerantal i København. På bare tre år er der kommet 30.000 flere borger. Men via en række tiltag er CO-udledningen faldet som den skal, og det beviser, at der ikke er en modsætning mellem vækst og bæredygtighed. Og den udvikling gør vi, hvad vi kan for at fastholde, sagde overborgmester Frank Jensen blandt andet til de omkring 200 fremmødte firmaer, myndigheder og organisationer.
Skibe i søen
Frank Jensen er en mand med store ambitioner på Københavns vegne, og han har sat en række skibe i søen for at skabe mere vækst. Han har blandt etableret Copenhagen Business Task Force med Leif Beck Fallesen i front, der kommer med input til at fremme erhvervsudviklingen i København.
Og der er da også gang i udviklingen af en række områder i byen, og i alle er ordet bæredygtig udvikling med.
Den store byudvikling er i fuld gang i Ørestad. Nordhavn, Sydhavnen, Vidensbyen Nørre Campus i det centrale København og Carlsberg.
Alle steder er målet, at det skal ske på en bæredygtig og grøn måde.
Og netop den grønne profil, og ifølge byledelsen problemer med den, kom også på banen, da overborgmesteren berørte diskussionen om udbygning af Amagerforbrænding, som værket ønsker, mens flere politikere siger nej.
Her sagde han, at med hensyn til affaldsbehandling befinder vi os i en brydningstid, hvor man måske skal overveje andet end afbrænding af affald.
29 kommuner
Og nytænkning var der da også masser af fra den næste borgmester på talestolen.
Det var borgmester i Fredensborg Kommune, Thomas Lykke Pedersen, der fortalte om det meget ambitiøse projekt med 29 kommuner under KKR Hovedstaden og København, som er ved at lægge sidste hånd på en helt ny klimastrategi for området omkring hovedstaden.
- 14. august 2010 blev vi ramt af et tusindsårs-skybrud og i løbet af kort tid var mange huse oversvømmede. Det førte til en erkendelse af, at klimaproblemer er grænsesoverskridende og ikke stopper ved kommunegrænserne. Derfor skulle vi stå sammen og finde en fælles strategi og den er ved at være der nu, fortalte borgmesteren.
Den nye klimastrategi indeholder følgende temaer:
- En klimaberedt region, klimavenlig transport, omstilling af energisystemet, energieffektive bygninger og klimavenligt forbrug og indkøb.
Føre til handling
Strategien skal ifølge politikerne føre til reel handling og vise omverdenen hvordan kommuner og region håndterer fremtidens klimaudfordringer.
Region Hovedstaden har afsat 10 mio. kr. til medfinansiering af klimastrategiens strategiske satsninger.
Projektet er i høring nu.
Deadline forhindrede Licitationen i at være med til resten af konferencen, men der var ingen tvivl om at engagementet og bevidstheden omkring dette emne er stort.