3F kræver hurtigere byggekontroller
16 dage fra anmeldelse til kontrol får fagforbund til at til at indskærpe krav om 48 timers udrykninger
Det siger formanden for Byggegruppen, Peter Hougård Nielsen til Licitationen. Han er ikke tilfreds med indsatsen på Midtsjælland:
- Indsatsen skal være klart bedre, og det har hele tiden været vores mål. Det er et problem, at det er fagbevægelsen, der skal til for at løse de nævnte sager, få lavet overenskomster og tjekke op på tingene. Det har vi løst rigtig god i en meget lang årrække, men den nævnte sag trækker lidt ned. Jeg er sikker på, at vi er oppe på "beatet", hvor vi skal være og med de fornødne ressourcer. Det gælder tolke og andre ting, som vi kan sætte ind de pågældende steder. Vi vil selvfølgelig tage kontakt til vores afdelinger, så det kommer på plads og kører på fornuftig vis fremover, siger Peter Hougård Nielsen.
Lokale netværk
Sagen fra Midtsjælland vil blive anvendt også i forhold til andre afdelinger som eksempel på, at tingene kan gøres bedre, og Peter Hougård Nielsen henviser til de såkaldte "48 timers møder", der er aftalt med Dansk Byggeri og Dansk Håndværk, der organiserer arbejdsgiverne i byggebranchen:
- Vi har vores lokale netværk, hvor vi hele tiden trimmer, hvordan vi arbejde med kontrollerne. Vi har også en central styring af vore tolke, så vi kan dirigere dem hen, hvor der er behov for det. Store dele af vort bagland arbejder fantastisk godt med disse opgaver. Det skal vi selvfølgelig også have den afdeling, der har været inde omkring sagen på Midtsjælland til. Jeg betragter det som et enkeltstående tilfælde i forhold til et godt stykke arbejde, vi udfører i dag og vil fortsætte med, siger Peter Hougård Nielsen videre og understreger, at det ikke er en undskyldning for ikke at gribe ind, at en tolk eksempelvis er på ferie.
Ene om at levere varen
Men er det overhovedet realistisk, at fagbevægelsen skal kunne magte opgaven med at tilse byggepladser, hvor der rundt regnet befinder sig omkring 15.000 udenlandske byggearbejdere?:
- Vi kan ikke være alle steder. Hvor udenlandske byggearbejdere arbejder hos private op ad Strandvejen, har vi meget svært ved at få adgang. Vi anmelder det til myndighederne og forsøger så at komme med ind og opsøge folkene for at finde ud af, om de har overenskomster og ordentlige løn- og arbejdsforhold. Der er altså områder, hvor vi har sværere ved at agere. De er sværere at komme til end på almindelige byggepladser. Indtil nu er vi de eneste, der har leveret varen, og vi håber på, at den nye regerings indsats mod social dumping og det gode samarbejde med arbejdsgiverne kan løse problemerne på en meget bedre måde, siger Peter Hougård Nielsen.
Læs også dagens leder.