Hvert andet firma i RUT findes ikke i hjemlandet
Simpel kontrol afslører, at mange udstationerende virksomheder ikke eksisterer i hjemlandet
Det viser en lille stikprøvekontrol, som Skat har gennemført. Den viser, at over halvdelen af de udenlandske virksomheder tilsyneladende ikke eksisterer i hjemlandet.
For lovligt at kunne operere i Danmark, skal udenlandske virksomheder, der udstationerer arbejdskraft, forinden anmelde sig i RUT. I den forbindelse skal virksomhederne oplyse momsnummer eller anden virksomhedsregistreringsnummer fra hjemlandet. Men der foregår ingen kontrol af, at denne registrering er rigtig.
- Og det må vi konstatere, at den ikke er altid - eller snarere langt fra hver gang, siger projektleder Allan Kok fra Skat.
Han har gennemført den lille stikprøveundersøgelse, hvor 75 tilfældigt udvalgte virksomheder - 15 virksomheder fra hver af de fem lande Polen, Litauen, Letland, Tyskland og England - er blevet tjekket.
For 42 af virksomhederne svarende til 56 procent viste kontrollen, at det oplyste momsnummer enten ikke eksisterende eller tilhørte et andet firma. Samtlige de 15 undersøgte firmaer fra Litauen fandtes ikke i hjemlandet.
- Et er, at et firma er registret. Det er ikke nødvendigvis det samme, som det er aktivt i hjemlandet. Der er derfor i høj grad en risiko for, at nogle af disse udstationerende virksomheder ikke findes i hjemlandet og derfor ikke afregner skat i hjemlandet, som jo er forudsætningen for at virke som udstationerende virksomhed. Der er derfor i høj grad plads til forbedringer af RUT, siger Allan Kok til Licitationen.
Bedre dokumentation
I forbindelse med regeringens finanslovsaftale med Enhedslisten er der afsat 65 mio. kr. til at styrke indsatsen imod social dumping. Blandt andet skal det undersøges, hvordan RUT-registret kan gøres bedre, så det kun er reelle virksomheder, der kan anmelde sig.
Fagbevægelsen foreslår blandt andet, at de såkaldte A1-blanketter bør være en del af den dokumentation, som er nødvendig for at blive anmeldt i RUT. A1 er et lovpligtigt EU-dokument, som skal udstedes af hjemlandets myndigheder til virksomheder på hver enkelt udstationeret medarbejder. A1 er et koordineret system for social forsikring og dermed garanti for, at den udstationerede medarbejder er forsikret i forbindelse med sygdom, ulykke og i værste fald død.
Allan Kok oplyser, at Skat sideløbende arbejder på at få etableret et meget tættere formaliseret samarbejde med skattemyndighederne i de øvrige EU-lande, så man kan forhindre, at virksomheder uden aktivitet og afregning i hjemlandet kan virke som udstationerede.
De 42 virksomheder, der er afsløret som ikke-eksisterende i hjemlandet, vil i øvrigt alle blive omfattet af en nøjere kontrol, siger Allan Kok.