Aarhus-ingeniør scorer rene 12-taller
Lise Kjær Andersen har opnået karakteren tolv for sit afgangsprojekt om rotationskapacitet i armerede betonbjælker
Lise Kjær Andersen har opnået karakteren tolv for sit afgangsprojekt om rotationskapacitet i armerede betonbjælker. Med det satte hun punktum for en imponerende studiepræstation med rene 12-taller hele vejen igennem uddannelsen til bygningsingeniør. Det har indbragt hende det flotteste eksamensbevis i Ingeniørhøjskolens historie.
- Det er et enestående tilfælde, og jeg mindes ikke at have set det før. Det er ekstremt sjældent, at en studerende afslutter alle fag på en hel videregående uddannelse på den måde, siger Ove Poulsen, direktør for Ingeniørhøjskolen, Aarhus Universitet.
Ikke et dydsmønster
Lise Kjær Andersen selv er lidt mere ydmyg, når hun omtaler sine eksamenspræstationer.
- Jeg er glad, det er klart. Jeg har brugt tre et halvt år på at skabe et godt resultat, men også på at opbygge et socialt netværk, gå i Harrys Kælder og nyde tiden som studerende. Jeg er ikke et dydsmønster, men jeg har altid haft en god forståelse for fysik og matematik, og det har måske givet mig et forspring, siger Lise Kjær Andersen, der altid har drømt om at blive ingeniør
Lise Kjær Andersen søgte direkte ind på Ingeniørhøjskolen efter gymnasiet og er i dag færdiguddannet i en alder af blot 22 år. Nu er det tid til et halvt års pause fra studierne, inden hun fortsætter på civilingeniøruddannelsen i Byggeri. Hun drømmer om en karriere som rådgivende ingeniør eller som forsker, hvis muligheden byder sig.
- Jeg har altid vidst, at jeg gerne ville være ingeniør. Jeg kan godt lide arbejdet med at løse virkelige problemstillinger. Det giver en meget stærk motivation. Jeg kan sagtens forestille mig at gå ud og arbejde som byggerådgiver, men jeg kunne også godt tænke mig en mere teoretisk fordybelse og gå forskervejen, hvis jeg får chancen på et tidspunkt, siger hun.
Brænder for beton
Lise Kjær Andersen har en særlig stærk faglig interesse i armeret beton, som hun vil forsøge at forfølge i det videre uddannelsesforløb:
- Armeret beton har en meget interessant kompositvirkning. Det er fascinerende, at man kan blande sten og cement, som i sig selv ikke kan holde til ret meget. Og så lægger man armeringsjern i, hvorefter det kan anvendes til store broer med stærke bøjningspåvirkninger. Det kræver selvfølgelig, at man har kendskab til forskellige typer af beton og stål, og hvordan man anvender det sammen, forklarer hun.
I sit afgangsprojekt har Lise Kjær Andersen udviklet en beregningsmodel, der kan bestemme betonkonstruktioners styrke og fleksibilitet.
- Modellen kan karakterisere en konstruktions evne til at deformere før et brud. Hvor kraftig en belastning kan den holde til? Og hvor god er den til at omfordele kræfterne, så den ikke kollapser? Det giver en mere eksakt vurdering af bygningens holdbarhed, som er meget værdifuld, siger hun.
Beregningsmodellen kan bruges til at designe mere robuste bygninger, der kan give sig og bøje tilstrækkelig meget, før de styrter sammen som følge af for eksempel seismiske påvirkninger.