23948sdkhjf

Engelsk lov rammer danske firmaer

Ny lov betyder at byggefirmaer ved kontakt med én korrupt engelsk agent kan blive permanent udelukket fra engelske opgaver
Efter en række svindelsager inden for erhvervslivet har de engelske myndigheder strammet markant op på reglerne for korruption og bestikkelse, hvilket kan have dramatiske konsekvenser for danske byggefirmaer, som har en lokal agent i England.

Selv hvis der er tale om en løst tilknyttet agent, som rodes ind i en bestikkelsessag for eksempel i forbindelse med at skaffe opgaver til det danske firma, så vil det falde tilbage på det danskerne.

Det kan ende med en stor bøde og udelukkelse fra det engelske marked. For at undgå problemer skal firmaerne have nedskrevet en grundig politik på dette område.

- Der er tale om en alvorlig stramning af reglerne på dette område, og det er uhyre vigtigt, at danske firmaer sætter sig ind i reglerne på dette område, ellers kan det have store konsekvenser - blandt andet med permanent udelukkelse fra at byde på engelske projekter, fortæller advokat (L) David Frølich fra advokatfirmaet Lund Elmer Sandager.

Sort liste

Firmaet rådgiver danske firmaer, der blandt andet arbejder i udlandet.

Han understreger, at selv om den nye lov er en unik engelsk lov, er det et must for danske firmaer, der søger opgaver i UK, at være opmærksom på juraen i det her, da det er let at blive involveret i en sag.

Firmaerne kan ende med at komme på den sorte liste, som er umulig at komme af igen.

David Frølich kommer med et eksempel.

- En løst tilknyttet agent i England, som arbejder for flere, er i gang med at skaffe eksempelvis en offentlig renoveringsopgave til et dansk byggefirma. For at få aftalen til at glide igennem, giver han et mindre guldur til en offentlig ansat, og opgaven går igennem. Han går derefter til det danske firma og siger, at han nu har ham skaffet opgaven, og han hæver sin provision. Så er han videre til en ny kunde. Hvis myndighederne opdager agentens bestikkelse, så falder sagen tilbage på det danske firma, som fik opgaven. Og det betyder en stor bøde og næsten værre – en permanent udelukkelse, fortæller David Frølich.

White collar-crime

Den nye lov hedder en Anti-Bribery Act og er ifølge David Frølich vedtaget for at komme såkaldt white collar-crime til livs. White collar betyder hvid skjortekrave, og står for økonomisk kriminalitet i erhvervslivet

En anden specielt perspektiv ved den nye lov er, at den er det, der juridisk hedder ekstraterratorial. Det vil sige, at en national lov i et EU-land omfatter firmaer i andre lande.

- Det er nogle meget vidtgående regler, som er grænseoverskridende, hvilket er ganske usædvanligt, men sådan er det, og det er noget som danske firmaer simpelthen er nødt til at være opmærksomme på, siger David Frølich.

For at beskytte sig helt i den slags situationer, skal man som firmaer havde formuleret en politik på dette område.

Hvis et firma har en sådan og kan dokumentere, at der er oplyst om den til sine samarbejdspartnere i England, kan det danske firma slippe for at blive involveret i bestikkelsessager, som en eventuelt agent kan blive snuppet i.

Men der er en række betingelser, der skal opfyldes i den formulering, fortæller David Frølich. Firmaer skal have formuleret en udførlig anti-bestikkelsespolitik, og de skal have indført en whistleblower-ordning.

Ifølge David Frølich er det kun England, der har så stramme regler i EU.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094