23948sdkhjf

En svær opgave

Regeringen forventer ifølge statsminister Helle Thorning Schmidt (S) at have et finanslovsforlig på plads i begyndelsen af november. Men når det kommer til, hvem hun foretrækker som forligspartner, slår hun fast, at det bliver det parti, der vil sige ja til mest muligt af regeringens eget finanslovsoplæg. Statsministeren understregede på tirsdagens pressemøde, at regeringen er en midterregering, der kan samarbejde bredt hen over midten i Folketinget og “i modsætning til de 10 år under den tidligere regering" ikke fører blokpolitik. Det sidste var den tidligere VK-regering nu ikke ene om. I årene inden havde Socialdemokraterne sammen med blandt andre De Radikale ført en mindst lige så indædt blokpoltik, der blandt andet førte til en skattereform, der kun kunne vedtages med hjælp af Enhedslisten samt færøske og grønlandske stemmer.

Finansminister Bjarne Corydon (S) står over for en opgave, der kan virke uløselig. Det skal nemlig være et finanslovsforlig, hvor enten De Radikale accepterer lettelser i dagpengereglerne for et forlig med Enhedslisten, eller et forlig med Venstre, der vil gøre ondt helt ind i den røde SF-hjertekule.

Alt mens forhandlingerne foregår, holder byggebranchen og andre dele af dansk erhvervsliv vejret. Boligjobordning og solcelleordning går planken ud, og mens solcelleordningen måske slipper med at få hugget dele af, så får boligjobordningen kappet hovedet og smides ud til hajerne. Oveni kommer så fedtafgiften og sukkerafgiften, der begge koster tusinder af arbejdspladser, både på de berørte produktionsvirksomheder, i landbruget og i detailhandlen.

For Venstre gælder det nu om at holde tungen lige i munden. Dele af regeringen vil benytte den mindste chance for at smide Venstre ud af forhandlingslokalet i et forsøg på at gøre hoserne grønne hos Enhedslisten. Skulle det lykkes, ligger der en dyr regning og venter forude for danskerne i form af en større offentlig sektor, højere afgifter og færre arbejdspladser i den private sektor. Regeringen håber ved at fjerne boligjobordningen, forringe nettomålergevinsten og at indføre sukker- og fedtafgift at få flere penge i de offentlige kasser. Det håb kan vende sig til et økonomisk mareridt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094