Advokater tjener kassen på klager
Kommuner og regioner har på tre år betalt 40 mio. kr. til advokater i forbindelse med klager over udbud
Kommunerne taber få sager, men de kommer under alle omstændigheder til at hænge på advokatudgiften.
Og lige meget hvem, der vinder eller taber, tjener advokaterne penge, og kommuner og regioner taber penge. Ifølge KL (Kommunernes Landforening) er regningen til advokater i forbindelse med klagesager de seneste tre år på 40. mio. kr.
Ikke fair
KL synes ikke, det er fair, at kommunerne skal hænge på hele regningen.
- Det er en betydeligt udgift for kommunerne, når der bliver klaget - både i forhold til arbejdstimer og advokatudgifter. Og vi synes ikke, at det er rimeligt, at kommunerne hænger på i hvert fald advokatudgifterne lige meget om klageren får medhold eller ej. Ligesom i andre tvister burde klageren eller sagsøgeren betale sagsomkostningerne, hvis vedkommende taber, siger Anders Brøndum, der er konsulent og udbudsspecialist i KL.
KL mener også, at gebyret for at klage burde være højere end det nuværende på 10.000 kr.
Licitationen har tidligere beskrevet kommunernes store frustration over det stigende antal klagesager, som trækker både energi og penge ud af det offentlige.
Det har også ført til en frygt for klagesager og en tilbageholdenhed i udbudsformer.
Uger per sag
Ud over advokatudgifter frygter kommunerne store interne arbejdsudgifter til sagsbehandling.
KL har regnet ud, at det koster omkring 106 arbejdstimer eller tre ugers arbejdskraft per klagesag. Ifølge KL er de seneste tre års udgifter til dette på mindst 25 mio. kr.
En af de kommuner, der er ærgerlig over udgifter til klagesager, er Frederiksberg Kommune.
Kommunen har netop gennemgået deres udbuds-klagesager over de seneste tre år. Der var syv.
I to af dem fik klageren medhold. Men lige meget, om klageren tabte eller ej, kostede det i advokattimer og arbejdsløn - også i de resterende fem sager, hvor der ikke var noget at komme efter.
I alt 750.000 kr. var kommunens udgift til advokatsalærer. Og den regning kommer Frederiksbergs borgere til at betale. Og det er uhensigtsmæssigt, mener Adam Hey, der er afdelingschef i Frederiksberg Kommune.
Dyre sager
- Umiddelbart er det ikke rimeligt, at kommunen uden at have begået fejl kommer til at hænge på store advokatregninger. Så vi så gerne, at de klagere, der ikke får medhold i udbudsklager, er med til at betale vores advokatudgifter, siger han.
Årligt gennemfører Frederiksberg omkring 40 udbud, og her anvendes ofte et meget stort "forsigtighedsprincip", da eventuelle klagesager er for dyre.
- Alt i alt øger klagesager jo omkostningerne ved gennemførelse af udbud. Og det er ikke kun grundet udgifter til advokater og sagsbehandling, men det kan også betyde større omkostning på anden måde, da klagesager ofte forsinker kontraktunderskriften og dermed kan forhale tidspunktet for eksempelvis skiftet fra en dyr til en billig leverandør, siger Adam Hey.