Grund til lokal forargelse
I den anden ende af skalaen har vi Herning som sammen med regionen arbejder aktivt på at udforme udbuddene, så det er muligt for lokale virksomheder måske at få en luns af kagen, når det store sygehus skal bygges.
Man kan sådan set godt forstå det, når den lokale Dansk Byggeri-formand på Fyn bliver lidt forarget, når kun et enkelt fynsk firma kan komme i spil. Kommunen svarer først, at det var et sæt helt konkrete og neutrale kriterier der var stillet op, og som de fynske virksomheder faldt på. Senere kommer så svaret, at nu vil man prøve at se, hvordan man kan få flere fynske virksomheder i spil til opgaven.
Det holder ikke vand. Man må fra starten beslutte sig for, om man vil indrette udbuddet sådan, at det giver de lokale virksomheder mulighed for reelt at komme i betragtning. Man kan ikke skifte retning midt i vadestedet, blot fordi nogen kommer i tanke om, at det lokale erhvervsliv er blevet glemt".
Når det så er sagt, så er der da god grund til at tage et vist hensyn til, at også lokale virksomheder kan få arbejde. Det er med til at holde hjulene i gang, og det kan godt lade sig gøre på almindelige konkurrencevilkår, hvis man udbyder - måske delprojekter, som kan komme mere lokale virksomheder til gode.
Hele processen vidner om, at der fortsat er manglende smidighed og indsigt hos bygherrerne - oftest kommunerne og deres rådgivere, når det gælder større opgaver. Vi så det i Svendborg, og vi har tidligere set det andre steder, for eksempel i Skive, hvor man satte bommen for omsætningskravene lige præcist så højt, at ingen lokale virksomheder kunne være med. Det skulle vel ikke være nødvendigt med en årlig omsætning i hvert af de tre foregående år på mindst 100 mio. kroner for at kunne håndtere en om- og udbygning af det lokale lazaret til ikke over 50 mio. kroner?