Tysk firma advarer mod solcelleaftalen
Lovforslaget om den nye solcelleordning blev fremsat i Folketinget i går. Men tysk firma mener, Danmark bør revurdere solcelleforliget
Og nu får byggebranchen støtte fra det nordtyske firma Energie aus Wind und Sonne (EWS), der har rettet en personlig henvendelse til danske folketingspolitikere for at få dem til at revurdere solcelleforliget.
EWS har hovedkontor i Flensborg-forstaden Handewitt og har de seneste 25 år arbejdet med vedvarende energiløsninger, og beskæftiger 120 medarbejdere - herunder en afdeling rettet mod det danske marked.
- Vi er tilhængere af den gamle ordning, men kan godt se, at det er nødvendigt, at der sker ændringer. Men gennemfører man det, der står i forligsteksten, så gentager man de fejltagelser, vi har oplevet på det tyske marked. Derfor vores henvendelse. Forliget er baseret på forudsætninger, der er urealistiske. Det var undgået, hvis man havde taget fagfolk med i beslutningsprocessen og ikke udelukkende økonomer, siger EWS marketingchef, André Menzel, der netop har sendt brevet til de danske folketingspolitikere.
Urealistisk forbrug
I brevet påpeger han en række forkerte beregningsforudsætninger. Blandt andet at den nye danske model kun vil fungere, hvis egetforbruget af solcellestrøm er mindst 65 procent, eller hvis anlægsprisen er på under 12.000 kr. pr. kWp inklusiv moms og montering.
KwP står for Kilo Watt Peak og er betegnelsen for den maksimale produktionskapacitet for et givent solcellepanel.
- Selvom den tyske solcelleindustri er meget effektiv, så kan vi ikke nå ned på de anlægspriser, som er forudsætningerne i den danske model. Et egetforbrug på 65 procent er urealistisk, hvis målet er forsat solcelleudbygning frem mod 2020. I Tyskland ville man aldrig lave sådanne fem års planer, hvis det politiske fokus både er målstyring og budgetoptimering, skriver André Menzel i brevet, der blev sendt til Folketinget i går.
Timebaseret ordning
Solcelleaftalen blev ligeledes fremsat i Folketinget i går, og den omfatter alle solcelleanlæg købt efter den 19. november.
Fremover vil disse anlæg være på en timebaseret nettomålerordning frem for en årsbaseret ordning.
Det betyder, at solcelleejerne efter den nye ordning slipper for at betale afgifter, tariffer og PSO af den strøm, man bruger inden for den time, hvor den er produceret.
For strøm, der bliver sendt ud på elnettet, vil solcelleejeren modtage 1,30 kr. pr. kWh, hvis anlægget bliver etableret inden udgangen af 2013.
Fællesanlæg i for eksempel boligforeninger, der ikke kan nettoafregne andet end fællesforbrug, får en midlertidig forhøjet afregningspris på 1,45 kr/kWh, hvis anlægget bliver etableret i 2013.