Billige vikarer kan blive en dyr affære
Dansk Byggeri udsender i dag en kraftig advarsel til sine medlemmer om at passe på med et tilbud fra et vikarbureau, som tilbyder arbejdskraft til 90 kroner i timen
Tilbuddet består i billig arbejdskraft til 90 kroner per time plus moms, men ellers er alle andre udgifter indregnet.
Dét er billigt. Så billigt at man fra Dansk Byggeris side advarer sine medlemmer mod at benytte sig af tilbuddet.
- Det lyder næsten for godt til at være sandt og det kan da også hurtigt blive en dyr fornøjelse at bruge vikarbureauerne, lyder advarslen fra afdelingschef i Dansk Byggeris arbejdsgiversekretariat, Thorsten Wilstrup, til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
Har undersøgt tilbuddet
Dansk Byggeri har undersøgt det tilbud, som i øjeblikket dumper ind af brevsprækken hos håndværksvirksomheder og landbrug i Nordjylland og Sydjylland.
Det er et vikarbureau, der henter udenlandsk arbejdskraft ind som vikarer til 90 kroner i timen plus moms blandt andet inden for bygge- og anlægsområdet.
- Det er en timepris, der ligger under de danske mindstelønninger, og det kan ende med at blive et dyrt bekendtskab, hvor virksomheden ender med en efterbetaling, siger Thorsten Wilstrup.
Det er en faglig voldgift, der er årsag til, at virksomhederne ud over en masse besvær også risikerer en efterregning. Den siger nemlig, at virksomheder, der anvender vikarerne, kan gøres ansvarlig for en eventuel underbetaling.
- Vi har set flere steder, at når for eksempel et fagforbund opdager, at der arbejder vikarer til under overenskomstmæssig timeløn, så blokerer de virksomheden og det gælder både virksomheder med og uden overenskomst. Fagforbundet stopper først, når lønniveauet når overenskomsten, og det gælder også bagudrettet. Derfor kan timeprisen på 90 kroner risikere at blive både dyr og besværlig, og vi ser os nødsaget til at gøre de lokale arbejdsgivere opmærksom på den risiko, de løber for efterbetaling, hvis de benytter sig af sådanne tilbud, siger Thorsten Wilstrup.
Virksomhederne risikerer altså at skulle efterbetale differencen op til overenskomstens minimumsbetalinger plus pension, feriepenge, SH-bidrag og så videre.
- Vi kan derfor kun advare mod at gøre brug af den slags tilsyneladende favorable tilbud, siger Thorsten Wilstrup.
Ansvaret er helt klart
Det kan undre, at vikarbureauet overhovedet kan få det til at løbe rundt ved at udsende et tilbud som det pågældende. Der er formentligt en fortjeneste til vikarbureauet som også skal indregnes, administrationsomkostninger mv. Mindstelønnen ligger på cirka 112-115 kroner, så alt andet lige.
- Vi har et et par voldgiftskendelser, der klart siger, at vikarer skal behandles lige i forhold til faste medarbejdere, og det gælder også udenlandsk arbejdskraft, siger sekretariatschef i BAT-kartellet Gunde Odgaard.
- Det er rekvirentens pligt at sørge for, at der trækkes 30 procent i skat og otte procent i Ambi - de sociale omkostninger, og det ligger altså fastslået i voldgiften, at det er rekvirenten, der har ansvaret for det, siger han til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
Vi har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Baltic Workforce, som udsender de tilsyneladende fordelagtige tilbud.