23948sdkhjf

Kommuner ser bort fra egne udbudskrav

Frustration i gulvbranchen over, at det offentlige ikke fastholder krav til certificering, når en opgave skal placeres
Selv om det offentlige i sine udbud kræver vådrums-arbejde udført af firmaer og personer med Gulvbranchens særlige vådrumscertificering, så oplever Gulvbranchen, at opgaver rent faktisk går til virksomheder uden certificeringen.

- Jeg får flere og flere henvendelser fra medlemmer, som er frustrerede over at opleve, at virksomheder, som ikke er med i GVK-ordningen, vinder offentlige udbud, siger Anders Hjorth Jensen, der er branchechef for Gulvbranchen i Dansk Byggeri.

- Samtidig efterlader det bygherren uden kvalitetssikring og garanti, siger han.

GVK - Gulvbranchens Vådrumskontrol - er en certificeringsordning, som giver kunden sikkerhed for, at gulvarbejde med pvc-banevarer udføres med omfattende kvalitetssikring og efter gældende regler. Ordningen omfatter såvel traditionelle vådrum med gulvafløb som storkøkkener og laboratorier.

- Vi oplever, at langt de fleste udbud i dag - både offentlige og private - indeholder krav om, at vådrumsarbejde skal udføres af GVK-certificerede virksomheder. Det er vi glade for, men det gør kun frustrationen større, når det efterfølgende viser sig, at det er en virksomhed, der ikke er med i ordningen, som løber med entreprisen, siger Anders Hjorth Jensen.

Dybt ærgerligt

Direktør Michael Nielsen fra gulvfirmaet E M Meyers Eftf. A/S i Hvidovre bekræfter problemet. Han har flere eksempler på offentlige opgaver, hvor man krævede GVK-certificering men hvor det ikke blev en virksomhed med GVK-certifikat, som rent faktisk fik opgaven.

- Men jeg ønsker ikke at nævne, hvem der er bygherre i de konkrete sager. Dels er vi en lille branche, dels kan en virksomhed som ikke er med i GVK-ordningen sagtens have medarbejdere, som har gennemgået den nødvendige uddannelse. Derfor kan man ikke sige, at andre ikke kan lave vådrum, og jeg håber da, at de pågældende arbejder er udført korrekt, men de er fortsat ikke omfattet af ordningen og garantien, siger Michael Nielsen.

Han lægger ikke skjul på, at det er ærgerligt, når arbejdet går til firmaer, der ikke er certificeret.

- Det koster jo penge at investere i medarbejdernes uddannelse og kurser, og det er jo med investeringer sådan, at de helst skal kunne svare sig, siger han.

Sikkerhed forsvinder

Med GVK-certificeringen følger garanti for korrekt udført arbejde og at arbejdet omfattes af Byggeriets Kvalitetskontrol.

- Hvis bygherren vælger et firma uden for ordningen, står han uden kvalitetssikring og risikerer efterfølgende tvist om, hvem der skal betale for udbedring af eventuelle udbedringer og følgeskader. Det, der skulle være en god forretning, bliver nu hurtigt en dårlig oplevelse og underskudsgivende for begge parter, siger Anders Hjorth Jensen.

- Vi i Gulvbranchen er stolte over vores GVK-ordning, fordi det giver kunderne sikkerhed for at arbejdet holder vand. Hvis vores medlemmer fortsætter med at opleve, at bygherrer ser stort på egne krav i udbuddene og ikke vælger GVK-certificerede virksomheder til at udføre vådrumsarbejde, så underminerer vi incitamentet til at investere i en god ordning, siger Anders Hjorth Jensen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094