Bedre drift til bygninger
Flere byg- og driftsherrer bejler nu til det digitale udviklingsarbejde, der tidligere var forbeholdt de projekterende. Med større krav til driftsbesparelser kræves også mere viden, erkender Bygherreforeningen
Derfor er et nyt forum opstået for denne gruppe under foreningen bips, der for den skitserende og projekterende del af byggebranchen beskæftiger sig med byggeri, informationsteknologi, produktivitet og samarbejde.
It-leverandørerne har allerede haft deres eget forum, og nu får bygherre-delen en mere direkte vej til at udtrykke deres ønsker.
Til denne gruppe hører omkring hvert sjette bips-medlem.
Driften skal optimeres
Og det er der behov for, ifølge Bygherreforeningens direktør Henrik Bang.
- Mange bygherrer har prøvet sig lidt frem i forhold til det digitale byggeri og nu er langt flere for alvor begyndt at se meningen med det. Tidligere har CAD-programmer og så videre mest været for de projekterende, og ofte bliver der også stadig indkaldt eksperter. Men der er en udvikling på vej i forhold til at stille krav, ikke mindst for at optimere driften af en bygning, som der kan være store besparelser i, siger Henrik Bang, der betegner Bygherreforeningens digitaliseringsudvalg som et travlt sted".
- Udvalget understøtter det strategiske arbejde i forhold til udbud og stiller krav til for eksempel materialer og arbejdsgange, så man bedre kan dyrke muligheden for at skabe værdi, siger han.
Henrik Bang erkender, at der fortsat mangler mere viden hos byg- og driftsherrerne i forhold til at gennemskue, om den endelige funktion matcher det projekterede.
- I takt med at vores krav skal være mere præcise, skal vi også indhente mere viden, siger han til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
Flere stiller krav
Han byder velkommen, at flere bygherrer nu stiller flere krav til de digitale byggeprocesser:
- Det har været en læreproces for alle - først i mindre skala, men nu er vi klar til at indtænke for eksempel digital ejendomsdrift på et større strategisk niveau, siger Henrik Bang.
Et af de nyetablerede fora under foreningen bips handler om bygningsmodeldesign, og arbejder med, hvordan modeller produceres og hvordan de danner grundlag for projekternes tegningsmateriale. Her kigger man nærmere på de såkaldte væk-fra-tegninger-projekter, der peger på en fremtid, hvor man kan skære ned eller ligefrem helt udelade tegninger - og hvor der findes 3D-tegningsstandarder for alle bygningens installationer.
- Nu afventer vi yderligere udvikling i for eksempel software, som der er stort behov for, så vi kan komme væk fra de hjemmestrikkede systemer til at varetage drift. Det er jo stadig et puslespil at få det hele til at spille sammen, hvis man for alvor skal gøre drift til god økonomi, siger Henrik Bang.