Entreprenører kæmper om striberne
De metoder, som nogle vejstribefirmaer bruger i kampen om markedsandele, er ikke altid helt fine i kanten
Mandag kunne Licitationen - Byggeriets Dagblad fortælle, at Vejdirektoratet har valgt at smide kørebaneafmærkningsfirmaet Guide-Lines ud af tre kontrakter om genmarkering, som blev udbudt i forbindelse med Vejdirektoratets store samlede driftsudbud fra 2012. Derudover har Guide-Lines vundet alle fem entrepriser om nymarkering i Vejdirektoratets nyligt afsluttede vedligeholdelsesudbud.
Direktør og indehaver af Guide-Lines Jesper Sørensen ønsker ikke at kommentere firmaets exit fra de tre kontrakter, da sagen ikke er afsluttet endnu. Derimod vil han gerne kommentere de nye kontrakter, som Guide-Lines har vundet. Ved licitationen var prisforskellen mellem de to tilbudsgivere, der havde budt på alle fem entrepriser, 35,3 procent. Eurostar, som bød sammen med LKF Vejmarkering i et konsortium, var chokeret over prisforskellen.
- Efter min mening er der ikke usædvanligt med en prisforskel på 35 procent mellem billigste og dyreste licitationspris. Det usædvanlige i denne sag består i den totale mangel på konkurrence, hvor Danmarks to hidtil største vejstribefirmaer LKF og Eurostar byder sammen i Dansk Vejmarkeringskonsortium, hvorved den eneste reelle konkurrent på landsplan er Guide-Lines A/S, skriver Jesper Sørensen i en mail til Licitationen - Byggeriets Dagblad og fortsætter:
- Desuden er det usædvanligt, at penneføreren i konsortiet LKF bruger mafiametoder og retter henvendelse til min bankforbindelse for at sætte Guide-Lines A/S i dårligt lys og derigennem forsøge at ødelægge finansieringen af min forretning. Man har gjort store anstrengelser for at forsøge at besværliggøre fuldførelsen af vores stribekontrakter i 2013.
At Guide-Lines har mødt modstand fra vejstribebranchen, fremgår også af den aktindsigt, som Licitationen - Byggeriets Dagblad har fået i mail-korrespondancer mellem Vejdirektoratet og Guide-Lines i forbindelse med opsigelsen af de tre genmarkeringskontrakter.
Der er meget stærke kræfter på spil - nogle syntes åbenbart, at stribebranchen var et bedre sted uden mig," skriver han.
Under bæltestedet
Licitationen - Byggeriets Dagblad har set dokumentation for, at LKF Vejmarkering i sommers rettede henvendelse til Guide-Lines bank, Sparekassen Himmerland, med henblik på blandt andet at drøfte, hvordan LKF ser på Guide-Lines.
Entreprenørchef i LKF Vejmarkering Erik Rasmussen vil ikke kommentere henvendelsen til banken, da den pågældende medarbejder, som kontaktede banken, ikke længere er ansat i firmaet, men han understreger, at det selvfølgelig ikke er normal praksis i LKF Vejmarkering at henvende sig til konkurrentens bank.
Mens nogle måske ville kalde LKF Vejmarkerings henvendelse til banken for under bæltestedet, fortæller Erik Rasmussen, at Guide-Lines heller ikke har holdt sin sti helt rent:
- Guide-Lines har henvendt sig til kommuner, som er kunder hos både LKF og andre stribefirmaer, og har taget billeder og kommenteret, at den kvalitet, som de enkelte kommuner har fået udført, ikke lever op til kravene. Det er under bæltestedet at bruge sådanne metoder, siger Erik Rasmussen og tilføjer, at der ikke har været noget at komme med kvalitetsmæssigt på de kommunale vejstriber.
Det har inden avisens deadline ikke været muligt at få en kommentar fra Jesper Sørensen til udsagnet fra LKF Vejmarkering om Guide-Lines henvendelser til kommuner.
Et kapacitetsspørgsmål
Til Guide-Lines kommentar om den manglende konkurrence, fordi LKF Vejmarkering og Eurostar er gået sammen i et konsortium, siger Erik Rasmussen:
- Vi har budt sammen i et konsortium, fordi vi har vurderet, om hver enkelt firma havde kapacitet til alene at kunne løfte hele landet.
Erik Rasmussen påpeger i den forbindelse, at før Vejdirektoratets seneste store udbud var entrepriserne delt mellem LKF Vejmarkering, Eurostar og Lemminkäinen.
- Det er naturligt, at man vurderer, om man kan løfte hele opgaven med de ressourcer, man råder over. Det har været vurderingen, at det havde man ikke, og derfor er vi gået sammen i et konsortium, siger han. Leder side 4