BIM giver en bedre bundlinje
BIM. Det lyder mystisk, men er sådan set bare programmer, der skaber overblik over byggeopgaven, og som kan gøre dine tilbud cirka 10 procent billigere
Men hvis du samtidig lukker øjnene for de mange digitale værktøjer, der tilbydes byggebranchen, så risikerer du at forringe din konkurrenceevne ganske væsentligt.
Det skriver Mester Tidende.
Blandt de værktøjer du helt sikkert skal kigge nærmere på er BIM (Bygnings Informations Model) som i korte træk både er et program og en arbejdsmetode.
Med BIM kan du blandt andet skabe 3D tegningsmateriale og avancerede visualiseringer som skaber overblik og mulighed for at optimere din byggeproces og dit samarbejde med de øvrige aktører på byggepladsen.
BIM er populært sagt et program, hvor du "hælder" alle byggeriets data ind, så du kan arbejde med tegninger, tidsstyring, økonomi, materialer og så videre på ét sted. Og så kan du altså dele de mange data med dine folk på byggepladsen og andre samarbejdspartnere også på smartphones og tablets.
- Små og mellemstore håndværksfirmaer vil helt sikkert kunne gennemføre bedre byggerier med færre fejl og bedre bundlinje ved at anvende BIM, lover BIM-arkitekt Thomas Graabæk, BIM Equity A/S
Han erkender, at det sandsynligvis forekommer de fleste at være en smule teknisk, men understreger, at håndværksmesteren faktisk blot skal fortsætte med at gøre det, han hidtil har gjort bare på en meget smartere og mere rationel måde, som er med til at reducere den tid mesteren skal sidde med tegningsmaterialet
- Den tid kan mester helt sikkert bruge mere effektivt andre steder, fastslår Thomas Graabæk.
Hjælp til selvhjælp
- Der er mange måder at arbejde med BIM på. Der er mange forskellige værktøjer, men det er indholdet i modellerne, der er det afgørende, og mulighederne for at granske og dele indholdet der i sidste ende kan gøre en investering i BIM til en god forretning. Vores påstand er, at en håndværksmester kan gøre sine tilbud cirka 10 procent billigere ved at anvende BIM, fordi modellerne og den måde, man arbejder med indholdet i modellerne, skaber øget overblik over byggeprocessen fra start til slut. Ja, sågar også efter, hvis bygherren ønsker tilbud på løbende vedligeholdelse af sin bygning, siger Thomas Graabæk til Mester Tidende.
Han understreger, at en af de store barrierer for udbredelsen af BIM blandt de små og mellemstore virksomheder er, at implementering af et nyt system alt andet lige kræver nogle ressourcer. Og i en tid, hvor håndværksmestrene slås benhårdt om ordrerne, kan det godt være svært at få tid til at sætte sig ind i nye arbejdsrutiner. Den økonomiske investering er til at overse, men det kan være sværere at afsætte de nødvendige mandetimer.
- Derfor tilbyder vi naturligvis at servicere BIM-integrationen i virksomheden, så håndværksmesteren på den måde kan hente gevinsten hjem uden selv at skulle sætte sig ret meget ind i systemet. Vi anbefaler dog, at mester selv, eller en anden i virksomheden, hurtigt tager "ejerskabet", fordi det faktisk slet ikke er så uoverskueligt, siger Thomas Graabæk.
BIM Equity tilbyder også både introkurser og andre kurser som kan være med til at vække interessen for brug af BIM blandt små og mellemstore håndværksfirmaer.