Smarte vinduer med ny teknik
Et konsortium bestående af tre europæiske producenter og leverandører af vindues- og ventilationssystemer har udviklet en ny teknologi til energibesparende og varmegenvindende vinduer
Men nu har et konsortium bestående af tre europæiske producenter og leverandører af vindues- og ventilationssystemer udviklet en ny teknologi til energibesparende og varmegenvindende vinduer.
Vinduet blev udviklet af syv partnere fra fire forskellige lande Danmark, Tyskland, Island og Portugal i et EU-finansieret forsknings- og udviklingsprojekt kaldet Climawin.
- En bygnings vinduer er en kilde til et enormt varmetab. Vores nyskabelse er i bund og grund et ventilationssystem med passiv varmegenvinding. Testresultater viser, at en standardbygning, som udelukkende er udstyret med Climawin-vinduer, ville forbedre sin energieffektivitet med 18-24 procent, siger projektrepræsentanten Brian OBrien fra Solearth Ecological Architecture.
Energi fra solceller
I et køligere klima er vinduerne designet til at forbedre komforten ved at forvarme ventilationsluften på de nord-, øst- og vestvendte facader og ved at udnytte solvarmen på de sydvendte facader. I et varmere klima kan de udnytte en selvafkølende funktion, som lader dagslys trænge ind, men reducerer uønsket solvarme.
Det avancerede vindue forvarmer indsugningsluften med energi fra solceller og reguleres automatisk via sensorer i lokalet. Vinduet har en lang række egenskaber, som giver klare fordele i forhold til eksisterende vindues- og ventilationsteknologier.
Det drejer sig blandt andet om en meget høj varmeisoleringsevne, regulerede ventiler til styring af luftindsugning, en vinduesramme med to lag glas, luftfiltre, integreret elektronik og trådløs kommunikation mellem vinduerne og sensorerne i lokalet .
Tre år undervejs
Teknologien har været tre år undervejs og vil nu blive lanceret kommercielt af tre af projektpartnerne.
Climawin-vinduer vil kunne købes i hele Europa i slutningen af 2014, og derudover vil vinduesproducenter kunne købe en licens fra konsortiet, så de kan integrere teknologien i deres egen produktion, hvorefter der betales royalties til konsortiet.
Konsortiet forventer desuden, at USA, Canada og Rusland også vil blive vigtige markeder.